Ученици от майсторския клас на Кабаиванска покориха Посолството на Италия в София

Ученици от майсторския клас на Кабаиванска покориха Посолството на Италия в София

С гласовете си

За трета поредна година Посолството на Италия в София бе домакин на Белканто вечер с участието на ученици от XIX-ия Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска. Седем от младите таланти, с които в момента работи Райна Кабаиванска в Нов български университет, се представиха пред близо 100 гости. Млади оперни таланти от България, Бразилия, Италия и Южна Корея изпълниха арии от опери на Джузепе Верди, Джакомо Пучини, Камий Сен-Санс, както и рядко изпълняваните Танцувална песен на Пиеро от оп. „Мъртвият град“ на Ерих Корнголд и ария на Нели от операта „Аделсон и Салвини“ на Винченцо Белини.

„Мисля, че Райна Кабаиванска е пример за живота на много хора“, отбеляза Н.Пр. Стефано Балди в ефира на Класик ФМ радио. Посланикът на Италия я окачестви като „човек с голям талант, артист, известна голяма дива, но с изключителна човешка дарба, и с огромна щедрост. След като тя е подарила таланта си така щедро на операта, сега тя й подарява много успешни млади хора, които обучава“. По думите на дипломата, „Райна Кабаиванска е най-добрият свръзващ мост между България и Италия“. Във връзка със 140 години от установяването на двустранните ни отношения, Посланик Балди организира Международeн исторически форум, съпътстван от изложба на исторически фотографии и презентация на  изданието „История на дипломатическите отношения между Италия и България чрез италианските дипломатически документи“.

Сред учениците на Маестра Кабаиванска, които присъстваха на Белканто вечерта, бе сопраното Александрина Михайлова, която е едно от нейните открития, както и баритонът Милослав Антонов, който за първи път се включва в майсторския клас и в музикалната проява. 21-годишната стипендиантка от фонд „Кабаиванска“ в НБУ продължава обучението си в Модена, като влага изключително старание във вокалната си подготовка. Най-важният урок, който е запомнила, е „…търпението. То е фундаментално. Когато си поставяме огромни цели, които са далеч в бъдещето, ние губим самата цел. Затова малко по малко следваме пътя на големите певци“. На 12 октомври 2019г. Александрина Михайлова ще участва в концерт по повод годишнина от рождението на Лучано Павароти в Театро Комунале ди Модена заедно с още двама възпитаници на Кабаиванска-  Даниел Ким и Рейналдо Дроз, както и с две сопрани от класа на Мирела Френи.

Едно от новите попълнения е Милослав Антонов, който завършва Mannes college в Ню Йорк, където живее от 21-годишната си възраст. Ето как описва философията на майсторския клас на Маестра Кабаиванска: „Потапяш се в средата и наистина ти дава изцяло да се фокусираш върху това, което правиш, а това те стимулира да напредваш“.

Припомняме ви, че галаконцертът на XIX-ия Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска ще се проведе на 29 септември 2019г.от 19ч. в Софийската опера и балет.

В звуковите файлове ще откриете интервютата на Георги Митов-Геми с италианския посланик Н.Пр. Стефано Балди, Александрина Михайлова и Милослав Антонов.

Очаквайте утре още новини от събитието в италианската дипломатическа мисия, както и интервю с Райна Кабаиванска!!!