Кая Саариахо и Хайнц Холигер - с авторитетна награда от Фондацията  „Исанг Юн”

Кая Саариахо и Хайнц Холигер - с авторитетна награда от Фондацията „Исанг Юн”

от Фондацията “Исанг Юн”

Фондацията Исанг Юн” определи имената на двама световноизвестни музиканти, които ще получат Международната награда за композиция. Това са Кая Саариахо и Хайнц Холигер. Отличието в размер на 30 000 евро ще бъде поделено между двамата музиканти. Церемонията по връчването на наградата ще се проведе на 3 ноември в Сеул.

Международната награда за композиция на Фондацията за мир на името на Исанг Юн възниква пред 2007г. и се връчваше на всеки две години. Поради финансови причини обаче традицията бе прекъсната през 2014г., за да бъде възстановена през тази 2019г. Стремежът на фондацията е да направи ежегодна тази награда, като не просто ще отличи най-добрият, а онзи композитор, който е получил най-силен прием като творец и с музиката си е допринесъл за социалната промяна и развитие. 

Животът на композитора Исанг Юн (1917-1995) преминава между Южна Корея и Германия. В Германия преподава музика в Академията в Хановер в продължение за една година, а от 1970 до 1985 г. е професор по композиция в Берлин. През 1971 г. получава немско гражданство. От 1973 г. той започва да участва в организации в Япония и Съединените щати, за да постигне демократизация на Южна Корея и обединението на Корейския полуостров. Така през 1990г. провежда концерт с музиканти от Северна и Южна Корея.  През 1994 г. той е поканен на музикален фестивал в Корея, но поради проблеми с правителството проявата бива спряна. Юн умира на 3 ноември 1995 г. от пневмония, а година по-късно в Берлин е основана Международната фондация на негово име.