За първи път в Метрополитън опера- постановка на афроамерикански композитор

Разкрива Питър Гелб

Питър Гелб разкри пред “Ню Йорк Таймс”, че за първи път в 136-годишната си история в Метрополитън опера ще бъде поставена опера на афроамерикански композитор. Както сподели Гелб, избраният музикант е авторитетният композитор и джаз тромпетист Терънс Бланчард, роден през 1962г. в Ню Орлиънс. Носител е на 5 награди “Грами” и по думите на Майлс Дейвис, това е “най-брилянтният от новите тромпетисти”.

Оперният спектакъл ще носи заглавието "Fire Shut Up in My Bones", вдъхновен от живота на известния колумнист на “Ню Йорк Таймс” Чарлз Блоу.  Въз основа на едноименните негови мемоари е изготвено либрето от режисьора Каси Лемънс. Диригент на спектакъла ще бъде Яник Незе-Сеген.  Премиерата на творбата бе изиграна на сцената на Операта на Сейнт Луис.

Според “Ню Йорк Таймс”, от Метрополитън опера все още избират мястото, на което да представят произведението в Ню Йорк. Счита се, че то може да бъде показано на по-малка сцена, като за целта се разчита на едно ново сътрудничество на авторитетния оперен театър с Музикалната академия в Бруклин. По думите на Питър Гелб, все още не е конкретизирана датата на премиерата на сцената на Мет, но публиката ще може да й се наслади веднага след сезон 2021-2022.