За 9-ти път - „Пиано Екстраваганца”!

За 9-ти път - „Пиано Екстраваганца”!

От 28 септември до 23 ноември

За 9-та поредна година София ще бъде сцена на международния музикален фестивал „Пиано Екстраваганца”. Серията от събития от 28 септември до 23 ноември са част от Културния календар на Столична община и се организира от Фондация „Пиано Екстраваганца“, с подкрепата на Министерство на културата, Столична Община, Нов български университет, Посолствата на Испания и Австрия, Португалския културен институт „Камоиш”, Италианския културен институт и Института Сервантес. Партньори на фестивала са Софийската филхармония и Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Наред с подготвянето на фестивалната програма, една от важните цели на Фондация „Пиано Екстраваганца“ е и възстановяване на световното музикално наследство, посредством събиране на редки музикални партитури и тяхното изпълнение във фестивалните концерти. Фестивалът е печелил престижни отличия, като наградата “Музикален проект на годината” в годишните награди на предаването „Алегро Виваче” на БНР за 2016 г. и признанието на ЮНЕСКО за опазване на световното музикално наследство.

„Ние доказахме за изминалите 8 години, че фестивалът е интересен и може да фокусира вниманието на публиката върху един инструмент, който е най-универсалният. Пианото може да бъде своего рода оркестър, но разполага и със свой собствен глас, когато е под пръстите на такива забележителни пианисти, които са гостували и тази година ще имаме удоволствието да чуем в София в тези ексклузивни концерти“, сподели пианистът, основател и артистичен директор на фестивала Людмил Ангелов в ефира на Класик ФМ радио.

В ключови локации на столицата, сред които Аулата на Софийския университет, зала „България” и камерна зала „България”, меломаните ще могат да се насладят на уникални рецитали, камерни концерти и един знаков джазов концерт с фокус върху музиката за пиано – инструментът, който присъства във всички програми от събитието. Откриването на 28 октомври от 19ч. в камерна зала „България“ е поверено на младия австрийски баритон Ливиу Холендер и пианиста Матиас Флецбергер от Австрия в единствения песенен концерт от програмата.

„Имаме нов цикъл, който организираме съвместно и с подкрепата на НБУ. Нарекли сме го „Приемственост“ по моя идея – да покажем пианисти, утвърдили себе си на сцената, но и добри педагози и техните възпитаници. Обединяваме в рамките на 4 дни и представяме онова, което големите майстори правят, и как по техните стъпки следват младите изпълнители, на които искаме да дадем възможност да се изявят“, допълни Ангелов. В цикъла ще участват проф. Милена Моллова и нейните студенти, клавирното дуо Алина и Николай Шаламови, както и проф.Винченцо Балцани от Италия и неговия студент Давиде Раналди.

Рецитал ще изнесе и младата изгряваща звезда на българското пиано, Eмануил Иванов, който наскоро завоюва Първа награда на един от най-престижните международни конкурси в света - “Феручо Бузони” в Италия. „Този рецитал беше награда на миналогодишния ми майсторски клас в НБУ и подобно на други участници, давам възможността да се изявят на „Пиано Екстраваганца” и на други фестивали с моя подкрепа. Чудесно се случи тази награда и че ще можем да го чуем на 12 октомври в Аулата на СУ с интересна програма, която е най-вписващата се в тематиката на фестивала. Той направи първо изпълнение в България на наскоро издадените 6 обработки на песни от Шарл Трене от Алексис Вайсенберг, фрагменти и пиеси от Сюита Ява от Леополд Годовски и редом с това „Картини от една изложба“ от Модест Мусоргски и Сонатина кончертанте от Панчо Владигеров във връзка със 120-годишнината от рождението на композитора“, подчерта Людмил Ангелов.

Фестивалът, освен над 4000 гости и 25000-на аудитория, събира в България всяка година големи международни имена. Тази година ще гостуват Юг Льоклер от Франция, Артур Пизаро от Португалия и Луис Фернандо Перес от Испания. Специален гост на фестивала е носителят на 6 Награди „Грами“ и най-ярка звезда на афро-кубинския джаз Чучо Валдес, който ще изнесе солов концерт на 29 октомври в зала „България”. „Той е класически формиран, завършил е консерваторията в Хавана …, изключителен човек и невероятен пианист, на когото винаги се възхищавам, когато го гледам и слушам“, посочи Людмил Ангелов.

Специален акцент в деветото издание е и образователното събитие Ден на отворени врати „Приятели на пианото” /13 октомври в Аулата на СУ/, който привлича все по-голям брой професионалисти и любители на най-универсалния музикален инструмент. Фестивалът ще завърши на 23 ноември 2019г. с цигуларя Светлин Русев и пианиста Евгени Божанов.

Пълната програма на фестивала можете да видите на http://www.piano-extravaganza.com/