Филми, посветени на класическия и модерен танц, завладяват София

От 24 до 30 септември 2019г.

Филмовият маратон „Танц Филм Фест“ с продукции, посветени на класическия и модерен танц, предстои в кино „Люмиер“ на НДК. Фестивалът, който предшества 33-тото издание на „Киномания“, ще се проведе от 24 до 30 септември 2019г. и ще включва игрални и документални филми, сред които ще има както премиерни, така и утвърдени заглавия в различните жанрове на танцовото изкуство. „Всички ленти ще имат една единствена прожекция, като изключение ще бъде направено за филма на откриването“, уточни в ефира на Класик ФМ радио програматорът Хермина Азарян.

Първото заглавие сред 12-те филма от програмата е „Рудолф Нуреев: Бялата врана", което бе показано еднократно през ноември миналата година и обра овациите на публиката и медиите. Сега любителите на седмото изкуство ще могат да го видят на  24 септември и на 30 септември от 19:00 ч. . „Лентата представя преломен момент в биографията на легендарния балетен артист и хореограф Рудолф Нуреев, когато той успява да се измъкне от властите на тогавашния СССР и да продължи своя път в един по-свободен свят, където се развихря неговата творческа кариера“, подчертава Хермина Азарян. В главната роля играе Олег Ивенко, а режисурата е на Ралф Файнс, който също така се превъплъщава в ролята на Пушкин - учителя на Нуреев. Още един филм с участието на самия Рудолф Нуреев и Марго Фонтейн ще види публиката на 25 септември от 18:30 ч. Това е спектакъла на балета „Лебедово езеро“ /постановка на Виенската опера/  с режисьор Трък Бранс. По това време Марго Фонтейн е вече жива легенда, а кариерата на Нуреев след бягството му от Съветския Съюз тъкмо набира скорост. С присъщата си дързост, той ревизира каноничната хореография на Мариус Петипа и предлага своя версия на великия балет на Чайковски, извеждайки принц Зигфрид като доста по-равностоен партньор на Одета/Одилия.

Акцент в програмата е „Величието на балет „Киров“, който ще бъде показан на 26 септември от 18:30 ч.  Най-ценната находка във филма са изпълнения от ранните години на легендите Нуреев и Баришников, които преди са считани за изгубени. Балет „Киров” (преди 1935 и след 1992 г. – Мариински театър) винаги е бил основния конкурент на талантите в Болшой театър. Сред другите безценни моменти в този уникален филм, плод на дългогодошно проучване, са неми сцени на звездата на Руския балет Тамара Карсавина и па де дьо на Галина Уланова като Белия лебед от 1940г. А 60-те години са представени с откъси от „Раймонда” на Глазунов, „Спартак” на Хачатурян, „Ромео и Жулиета” на Прокофиев, хореографията на Мариус Петипа за „Корсар”, както и две версии на „Умиращия лебед” по Михаил Фокин – на Олга Мойсеева и на Наталия Макарова. „Този филм показва най-добрите, най-силните години на балета „Киров“. Филмът съдържа архивни непоказвани кадри, събирани в продължение на 8 години“, пояснява програматорът Хермина Азарян.

Кадри от живота на Охад Нахарин ще „оживеят” на екрана в кино „Люмиер Лидл” на 25 септември от 20:30 ч. във филма „Г-н Гага“. Артистичният директор на танцовата трупа „Батшева” е считан за един от най-влиятелните хореографи. Показвайки го в критичен и повратен момент от личния му живот, този вдъхновен и проникновен документален филм представя творец със забележителна артистична цялост и впечатляваща визия. В този филм режисьорът Томер Хейман съчетава моменти от репетиции с непоказвани досега архивни кадри и сцени от спектакли.

Зрителите ще поемат и на едно незабравимо пътуване в света на фламенкото. Филмът „Лос Тарантос“ от 1963 г. представя суровия и каталунски стил на танцуване, който бележи изявата на легендарната танцьорка Кармен Амайя в ролята на Ангустиас. Злочестите любовници във филма се играят от Сара Лесана и хипнотизиращия Антонио Гадес, станал световноизвестен 20 години по-късно с фламенко трилогията на Карлос Саура. Въпреки че навремето е номинирам за „Оскар” за чуждоезичен филм, филмът „Лос Тарантос” на режисьора Франсиско Ровира-Белета е същинско скрито съкровище, непоказвано извън Испания с десетилетия. Прожекцията е на 26 септември от 20:30 ч.

Трима мъже и три жени танцуват на моменти със затворени очи на сцена, пълна с разхвърляни столове. Само хореографския гений на Пина Бауш може да превърне подобен мизансцен в едно от най-великите произведения на модерния танц. Такъв е сюжетът на филма „Кафе Мюлер“, чиято прожекция предстои на 27 септември от 19:00 ч. Ден по-късно, на 28 септември от 20:00ч., зрителите ще могат да се насладят на запис от представлението „Бежар: Деветата симфония“ от зала NHK  в Токио на 8 ноември 2014 г. Монументална творба, тази балетна постановка събира 250 танцьори и музиканти на една сцена. „Всички хора са братя” – това могъщо послание изразява този спектакъл, съчетал по паметната музика на Бетовен и хореографията на Морис Бежар. В световното турне, последвало тази премиера, обединила усилията на трупите на „Бежар Балет Лозала” и Токийския балет, спектакълът „Деветата симфония” е видян от над 100 000 зрители.

Вдъхновяващият филм, който носи името на божествената Айсидора Дънкан, ще бъде показан на 29 септември от 16:00ч. Режисьор на лентата е Карел Райс, а в ролята на божествената Айсидора се превъплъщава актрисата Ванеса Редгрейв, която по време на снимките е на 30-годишна възраст. Уникалният стил на танцуване прави Айсидора желан гост на крале, кралици, благородници и руски революционери. Но бохемският й начин на живот и нетрадиционен морал превръщат личния й живот в поредица от неразбирателства и трагедии, довели в крайна сметка до преждевременната й смърт едва 50-годишна. Като момиче Айсидора изгаря брачното свидетелство на родителите си и обрича живота си на Красотата и Изкуството. Докато танцовият й гений и волният й дух предизвикват сензация из цяла Европа, нейната наивност я води до поредица от почти случайни връзки, сред които се откроява тази със Сергей Есенин. Докато отпива шампанско и диктува спомените си в хотел „Негреско“ в Ница, Айсидора разказва за своите живот и изкуство, които винаги са били далеч от обикновеното.

Сред великите филми за балета, които зрителите на Танц Филм Фест  ще видят, е „Червените пантофки“, който заслужено печели „Оскар” за музика и сценография, „Златен глобус” за музика, номиниран е за „Оскар” за сценaрий, монтаж и най-добър филм, както и за награда на БАФТА за най-добър британски филм. Това е историята на млада танцьорка, раздвоена между мъжа, когото обича, и мечтата си да стане прима балерина. Продукцията  показва по вълнуващ начин живота зад кулисите на големия театър. Режисьори са Майкъл Пауъл и Емерик Пресбъргър. Един от първите филми, заснети на новата за времето си система Technicolor, „Червените пантофки” завладява не само с великолепните си цветове, но и с пищната си сценография и костюми. Тази неостаряваща класика спокойно може да бъде наречена най-великия филм за танца, правен някога. Не го пропускайте на 28 септември от 17:30 ч.

Филмът на испанския актьор и режисьор Исиар Болайн за уникалния кубински танцьор Карлос Акоста, озаглавен „Юли“,  ще бъде прожектиран на 27 септември от 20:00 ч.  Юли е името, с което се обръща към малкия Карлос Акоста баща му Педро. От детските си години Юли се съпротивлява на каквато и да е дисциплина или образование, растейки из улиците на бедния си хавански квартал. Но Педро знае, че синът му има природна дарба и го принуждава да се запише в Националното балетно училище на Куба. Въпреки волята му и при тоталната му непокорност, Юли се оказва запленен от танца. Още от детските си години той започва да оформя легендата за себе си – тази за един от най-добрите танцьори на своето поколение, който често нарушава табута. Така Карлос Акоста става първият чернокож артист, танцувал Ромео в Кралския балет в Лондон, където славната му кариера на премиер солист продължава цели 17 години.

Сред премиерните заглавия на фестивала се отличава откриващият филм на програмата „Четиринайсетдневка на режисьорите” в Кан – „И след това танцувахме“   на режисьора Леван Акин. Филмът се превърна и в едно от събитията на тазгодишния фестивал. В средата на този месец главният артист във филма Леван Гелхиани взе отличието за „Най-добър актьор” на Международния кинофестивал в Сараево. Сюжетът разказва за Мераб, който се подготвя от ранна възраст като танцьор в Националния ансамбъл на Грузия, заедно със своята партньорка Мария. Светът му се преобръща напълно с пристигането на безгрижния Иракли, който се превръща едновременно в най-силния му съперник и обект на желание. Копродукцията на Грузия, Швеция и Франция ще бъде показана премиерно за България на Танц Филм Феста на 29 септември от 18:30 ч.

Една приказка за чудото на съществуването, разказана чрез танца, ще се пренесе на големия екран. Филмът „Танц“ на режисьора Телмо Еснал ще представи еволюцията на едни от най-автентичните танци в Европа, която е белязана от кръговрата на природата. Филмът е поетично преклонение пред земята, хората, митовете и обичаите, както и към изпълнената със символи вселена на традиционните танци. Прожекцията е на 29 септември от 20:30 ч.

Повече за филмите във фестивалната програма ще научите от интервюто на Георги Митов-Геми с програматора на „Танц филм фест“ и „Киномания“ Хермина Азарян в звуковия файл под снимките вляво.