Елин Колев: „Моята цигулка носи велика енергия“

Елин Колев: „Моята цигулка носи велика енергия“

На 15 октомври младият цигулар ще свири в София концерти от Вивалди, използвайки неиздавани ръкописи от Дрезденската библиотека

„Моята цигулка носи велика енергия“, сподели наскоро в интервю за Класик ФМ радио младият цигулар Елин Колев, който през тази есен ще изнесе серия от концерти за българската публика. Вече няколко години талантливият изпълнител свири на майсторска цигулка „Лоренцо Каркаси“, създадена във Флоренция през 1749 година. „Изработена е от много фино дърво“, разказва Елин. „Направена е така, че и най-малкото действие или промяна в движението на пръстите се отразява и предава от корпуса. Има толкова много история в нея! Чувствам голяма отговорност към този инструмент“, споделя още цигуларят, който се завръща у нас след 5-годишно отсъствие от родната музикална сцена. През този период Елин продължи обучението си в Университета за музика в Карлсруе при проф. Йозеф Рисин, взе участие в академия „Сейджи Озава“ в Швейцария, дебютира във „Виктория Хол“ - Женева, а през 2017 г. бе включен в специалната програма  за млади музиканти „SWR2 New Talent“ на немската обществена медия SWR2. Младият цигулар изнесе също концерти с  Хауърд Грифитс в зала „Тонхале“ - Цюрих, дебютира със Симфоничния оркестър на Бад Елстер (Chursächsische Philharmonie) и изнесе концерти с Филхармоничния оркестър на Театър „Плауен“ в Цвикау и Симфоничния оркестър на Лайпциг.

„През тези пет години, през които не съм идвал в България, много неща се промениха за мен. Възприемането ми за музиката сега е различно. Реших да представя програма с 6 концерта от Вивалди, в които да покажа моето ново възприятие за тази епоха, на базата на своя житейски и музикален опит. Радвам се, че ще имам тази възможност“, допълва цигуларят.

Елин Колев вече пристигна у нас за своето турне, което започва с концерт на 20 септември в Русе. След това той ще гостува също във Варна, Ямбол и Враца. Последният концерт е на 15 октомври от 19:30 ч. в столичната зала „България“ с Оркестъра на Класик ФМ радио. Изявата на талантливия изпълнител в София е част от поредицата „Концертмайсторите“ и се финансира от програма „Култура“ на Столичната община.

В българското турне Елин Колев ще изпълни някои от най-изящните и въздействащи творби на бароковия майстор Антонио Вивалди. Освен цикъла „Годишните времена“, който е любим на много меломани, публиката ще чуе също концерта „Великият могул“ (Grosso mogul, RV 208) и Концерт в Ре мажор (RV 212), посветен на празника на Св. Антоний от Падуа. Вивалди пише тази изключително виртуозна творба през 1712 година и сам участва в първото изпълнение. Подготвяйки програмата си за България, Елин Колев открива неиздаван до сега ръкопис на концерта в Дрезденската библиотека. На базата на този манускрипт, Елин и неговият баща Мариан Колев, който също е цигулар, подготвят нотния материал за изпълнението у нас. Така българската публика ще чуе за първи път тази версия на Concerto fatto per la solennità della santa Lingua di S. Antonio in Padua, RV 212.

Елин Колев е популярен в България от неговите успешни изяви в София в „Европейски музикален фестивал“ 2013 и поредицата „Концертмайсторите“ 2014. Той е носител на наградата „Дебют“ от церемонията „Музикант на годината“ 2013 на Българското национално радио. Участвал е също във фестивалите „Варненско лято“ и „Европейски дни на културата“ във Франкфурт.

Билетите за концерта на Елин Колев в София на 15 октомври са на цени от 15 до 45 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на http://ticketsbg.com

Цикълът „Концертмайсторите“ се провежда от 2002 година. През годините в него са участвали  водещи световни звезди на класическата музика: Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Максим Венгеров, Шломо Минц, Ричард Клайдерман, Пепе Ромеро и др. След едногодишно прекъсване през 2011 г., цикълът бе възобновен благодарение на подкрепата на Столична програма „Култура“. През последните години в цикъла се изявиха цигуларите Летисия Морено (Испания), Мила Георгиева, Алекси Кени (САЩ) и др. Програмите „Българска класика“ и „Млади таланти“ от цикъла „Концертмайсторите“ 2014 бяха представени с голям успех на престижния музикален фестивал „Европейски дни на културата“ във Франкфурт на Майн (Германия).