Веско Ешкенази подготвя концерт за 50-ата си годишнина

Веско Ешкенази подготвя концерт за 50-ата си годишнина

„София ми е дала много музика“

 На 17 март 2020 година виртуозът Веско Ешкенази ще се качи на сцената на Зала 1 на НДК в София, за да сподели с българската публика неговият 50 годишен юбилей. 50 години живот, чийто смисъл е цигулката. Той се обръща към нея с “ТЯ“, а  “ТЯ“ го дарява със сцени и публика, за която той самият дори не може и да си мечтае.Двамата са комбинация от емоция, експлозия, себеотдаване и компромиси.

„Ще направим един своеобразен празник. Искам да го отбележа по начин, по който бих искал да го направя с моята публика. Ще има и класическа музика, но и не само. През годините съм се обръщал и към други жанрове“, заяви Веско Ешкенази в ефира на Класик ФМ радио.

За предстоящия юбилей, музикантът подготвя една нетипична за него „шарена“ програма от произведения. Концертът ще се състои под съпровода на Плевенската Филхармония, а диригент ще бъде не кой да е а човекът, израснал рамо до рамо с Веско – неговият брат, Мартин Пантелеев.

„Радвам се, че Мартин Панталеев прие поканата, въпреки че по същото време организира два фестивала в Германия. Людмил Ангелов ще бъде с нас. С много любов организираме този концерт и се надявам всички да са с нас на 17 март в НДК“, сподели виртуозният български цигулар, който вече 20 години е концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам.

В две концертни части публиката ще се наслади на любимите класически произведения, изпълнени от Веско, както и на гостуващите музиканти, с които той работи през годините.Такива са Людмил Ангелов, МИРО, Дани Милев, Люси Дяковска и др.Дамата, която ще разкаже моменти от живота на Веско все още е тайна. Произведения като „Рапсодия в синьо“ , „Libertango“, „Monti Csardas“, „Не сега“, „Лунната соната“, „Adagio“, ще прозвучат по нечуван до сега начин.

Концертът се организира с подкрепата на Столична Община, НДК и медийните партньори Btv Media Group и Bradio Group. Билетите вече са в продажба в мрежата на Ивентим на цени от 30лв до 100лв.

Веско Ешкенази е музикант, носител на много отличия за приноса му в музиката не само в България, а и в Холандия, но и личност, която на 17.09.2019г. беше удостоена със званието “Почетен гражданин на гр. София“. Той го окачестви като „неочаквана награда“ в първото си радиоинтервю, след като бе удостоен с високата чест. „Винаги съм гледал към тази титла по доста сериозен начин и не мислех, че съм кандидат за нея. Много съм благодарен на Г-жа Кмета и на всички, които ме предложиха. София е мой не само любим град, а и мой роден град. Той е една притегателна сила от целия свят да се връщам отново в България. Всеки път, когато се връщам, намирам града все по-красив. Моите колеги от Амстердам също много го обикнаха. „София ми е дала много музика. Тук съм започнал да уча. Моите първи ангажименти бяха в София, в зала „България“- това е люлката, в която съм отраснал като музикант“, каза още Маестро Ешкенази.

3 града, 3 вечери с „Годишните времена“ на Вивалди и Пиацола ще покори Веско Ешкенази през следващите дни, след като едноименният проект стартира в Европейския музикален фестивал още през 2017г.  Концертите са на 20 септември 2019г. в читалище „Съгласие“ в Плевен,  на 24 септември- в зала „България“ в София и на 25 септември в Органовата зала в Добрич,  като всички започват от 19ч.  Билетите за концертите са напълно разпродадени. „Годишните времена“ на Вивалди и Пиацола са нещо много специално. Произведенията са написани със стотици години разлика. Аз преоткривам гения и на двамата композитори. Стилът е различен и времето, по което е писано, го прави още по-атрактивно. Заедно с Плевенска филхармония ще направим тези концерти и винаги, когато работя с тях, ми е страхотно, приятно“, подчерта Веско Ешкенази.

Както вече ви съобщихме, оркестърът, чийто водач е българският цигулар, предприе нова собствена инициатива - Concertgebouw Young. „Отдавна правим академия към Концертгебау Оркестър. Идват млади музиканти и държат изпит. Спечелилите могат да свирят една или две години“, коментира Веско Ешкенази. „Concertgebouw Young е още една стъпка по-напред. Това е младежки оркестър от целия свят и в него има трима българи. Срещнахме се и си правихме снимки. Аз лично не им преподавам, но техните ментори и мои колеги ме поздравиха, че са много добри музиканти. Радвам се, че успяваме да поддържаме този курс на работа и качество. Целта е през лятото децата да се получават уроци, а накрая имат и концерт в голямата зала на Концертгебау“, допълни той.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с цигуларя Веско Ешкенази ще откриете в звуковия файл под снимката вляво.