Руско-български триумф на конкурс в Уигмор хол

Руско-български триумф на конкурс в Уигмор хол

Тимошенко- Десева

Руският бас-баритон Михаил Тимошенко и българската пианистка Елена Десева спечелиха първото място в престижния Международен песенен конкурс в Уигмор хол. Наградата им е в размер на 10 000 паунда. На финала убедителното им представяне успя да впечатли журито, сред които се открояват имената на Фелисити Лот и Томас Квастхоф.

Двойката се състезаваше в 4-дневната музикална надпревара с още 177 претенденти от целия свят, номинирани след видео селекция. Второто място бе отредено на британското сопрано Хариет Бърнс, която спечели 5000 евро, а третата награда в размер на 2500 евро бе присъдена на нейната сънародничка, мецосопраното Бет Тейлър.

Михаил Тимошенко и Елена Десева са възпитаници на Висшето музикално училище „Ференц Лист“ във Ваймар. 25-годишният оперен певец е изучавал вокално изкуство при Михаил Лански. До неотдавна Елица Десева се обучаваше в класа по пиано на Балаш Соколай. Първото място на конкурса в Лондон е кулминацията от безпрецедентна поредица от успехи на дуото. През 2017 г. талантливият руснак и даровитата българка спечелиха Гран При и Златен медал на 40-ия певчески конкурс на името на Мария Калас,  а през 2018 г. - 1-ва награда от 11-ия Международен конкурс за песенно изкуство в Щутгарт, последвана от 2-ра награда и награда на публиката на Международния конкурс на името на Франц Шуберт в Дортмунд и 1-ва Награда в Песенния конкурс „Франц Шуберт и Музиката на модерното изкуство“ в Грац. През пролетта на 2019 г. дуото бе удостоено с 3-та награда и награда на публиката от Международния конкурс за камерна музика в Лион.