Макс Рихтер ще свири в продължение на 8 часа на Великата китайска стена

Германският пианист и композитор

Германският пианист и композитор Макс Рихтер ще изнесе необичаен концерт на 4 октомври на едно от най-емблематичните места на планетата. В продължение на 8 часа той ще изпълнява своята монументална приспивна песен Sleep на Великата китайска стена пред повече от 300 почитатели, които ще бъдат настанени не на кресла или фотьойли, а в легла. За първи път този популярен музикант ще се появи пред китайската публика и ще направи азиатска премиера на Sleep.

Концертът, който ще се проведе на открито, ще започне в 22:00 на 4 октомври и е предвидено да продължи до 6 часа сутринта на 5 октомври, и ще представлява откриващата вечер на 22-рия Пекински музикален фестивал (BMF). Това е първият път, когато концерт с такъв мащаб ще се проведе на Великата китайска стена. Заедно с Рихтер, който ще свири на пианото, на сцената ще се изяви струнен квинтет от American Contemporary Music Ensemble (ACME) и сопраното Грейс Дейвидсън. Пианистът и композитор признава, че се чувства много развълнуван от перспективата за събитие от подобно естество: „Изпълнението на Sleep на такова емблематично място е уникална възможност, както и голямо предизвикателство от физическа, умствена и логистична гледна точка. Със сигурност ще е една незабравима нощ“. Заглавието на произведението

Sleep е и заглавието на албума, публикуван през 2015 г. от Deutsche Grammophon, от който бяха продадени смразяващите 260 милиона копия. Произведението е създадено в сътрудничество с известния американски невролог Дейвид Игълман, а Рихтер го описва като „лична приспивна песен в този неистово забързан свят“.