Разработват два варианта за локация на новата концертна зала в София

Разработват два варианта за локация на новата концертна зала в София

Интервю с доц. Тодор Чобанов

„Провеждаме анализи и сме много напред вече с два доста зрели варианта за едно място, което допълнително да подкрепи симфоничната музика, класическото музикално  изкуство“. Това заяви в ефира на Класик ФМ радио доц. д-р Тодор Чобанов - заместник-кмет на Столична община с направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости”. По думите му, новото пространство ще бъде „една зала, която да подкрепи зала „България“ в това действително да имаме възможност да организираме на повече от едно място големи музикални събития, да бъдем динамични и гъвкави“.

Навръх Деня на София- 17 септември заместник-кметът на Столична община отбеляза, че са избрани „знакови и комуникативни, много достъпни и удобни места в София, които позволяват изграждането на необходимата прилежаща среда. За да има лесен и удобен достъп, това място трябва да има лесен и удобен обществен транспорт, но същевременно да има и място за паркиране“.

В предаването „Сутрешно кафе” доц. Чобанов подчерта: „Разработили сме два варианта. Има потенциал за различни партньорства. Решението ще бъде взето от Столичния общински съвет. Убеден съм, че това, което ще изберем, ще удовлетвори в най-голяма степен наистина големите обществени очаквания за това да имаме едно динамично, съвременно място. Тенденцията винаги е била това да са многофункционални зали, така че в това пространство ще могат да се организират и друг вид концерти и различни пърформанси, за да можем да гарантираме на града широк достъп до култура и възможност за всички творци да осъществят своите идеи.“

Кои са обновените културни пространства в столицата, които ще бъдат открити? Защо улици, кръстени на изявени класически музиканти и оперни изпълнители, се намират в периферията на София вместо в центъра? Предстои ли увеличение на бюджета за култура в града? Отговорите на тези и други въпроси ще откриете в интервюто на Георги Митов-Геми с доц. д-р Тодор Чобанов - заместник-кмет на Столична община с направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” в звуковия файл под снимката вляво.