Юбилеи и нови инструменти в първия учебен ден в българските училища по изкуствата в страната

Юбилеи и нови инструменти в първия учебен ден в българските училища по изкуствата в страната

На добър час!

Националното училище по изкуствата „Добри Христов”- Варна ще отбележи 75-годишен юбилей, като се планира двуседмичен фестивал от 1 до 14 декември. Учебното заведение ще посрещне преподавателите и възпитаниците си с изцяло обновена материална база и интерактивни пособия, но предстои въвеждането на електронен дневник.  „От тази година имаме две нови специалности- фагот и валдхорна. Това много ни радва, тъй като в симфоничния оркестър на училището има нужда от такива инструменти и това ще попълни неговия състав. Училището има грижата да осигури инструментариума“, заяви в ефира на Класик ФМ радио директорът Йорданка Манева, която през последната година пое ръководството на учебното заведение.

75 години от създаването си ще чества и Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” – Пловдив. Бившата аула в него вече е превърната в концертна зала с нови столове и ще носи името на патрона на учебното заведение. Камерната зала на втория етаж ще бъде кръстена на пианистката и педагог Юлия Гергинова.  „Мисля, че е много възпитателно и за учениците, че нашите преподаватели как постъпват към собственото си училище“, поясни директорът на НУМТИ „Добрин Петков” Нели Попова-Коева. Тя разкри, че училището е придобило имоти чрез дарения на бивши учители, които трябва да стопанисва. През 2020г. се очаква реализацията на проект на Министерство на културата за преустройство на 4-тия етаж на училището.

В интервю за „Сутрешно кафе с Радостина Узунова“  директорът на НМУ „Л.Пипков“ г-жа Столина Добрева разказа как ще продължи юбилейната 115-та годишнина на учебното заведение през следващите месеци. Тя разкри, че Биг Бенда на НМУ ще гостува в Синсинати, САЩ през октомври 2019г. Продължава и благотворителната кампания за набиране на средства за закупуването на нова арфа.

На прага на първия учебен ден Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” в Русе може да се похвали с нови рояли и пиана и обновени механики на старите инструменти „Мечтата ни е до две години да направим нова база за клавирните инструменти“, обяснява директорът на учебното заведение Мария Дуканова.  Със собствени средства училището изцяло подменя топлинната инсталация, която ще осигури уют и комфорт на учениците и учителите през наближаващите студени месеци. „Много активно продължаваме да създаваме конкуретноспособна среда, за да изграждаме конкуретноспособни личности“, добави Дуканова. По повод 60 години от създаването си НУИ „Проф. Веселин Стоянов” подготвя богата и разнообразна програма с участието на всички випуски от всички специалности, както и майсторски класове, концерти, изложби и фестивали.

Напълно дигитализирано е Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” в Плевен. „План-приемът е изпълнен. Готвим се за чудесна концертна програма, която ще изнесем на 16 септември от 10 часа по повод откриването на учебната година“, подчерта Жечка Димитрова – директор на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” в Плевен. По думите й, „тенденцията да се връщат млади хора  в училището като преподаватели съществува от няколко години и продължава“. От 27 ноември 2019г. учебното заведение ще бъде домакин на Международния фестивал за китари Guitarart с многобройни участници от различни континенти.

Предстои разширение на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф.Панчо Владигеров” – Бургас поради сериозния интерес към неговите програми. „Не успя да се запълни паралелката по балет за 8 клас. Иначе във всички други специалности местата вече са запълнени. Училището ще има три паралелки, като по право имаме по две“, споделя Златина Панталеева - директор на НУМСИ „Проф.Панчо Владигеров” – Бургас. Особено внимание предизвикват специалностите „Рекламна графика“ и „Сценичен костюм“, където за едно място се състезават 3-4 деца. Новост в Националния конкурс за най-добро изпълнение на българска музикална творба „Върбан Върбанов“, който организира училището, е една задължителна пиеса за всеки инструмент, като тя е написана от млади и утвърдени композитори, като премиерата ще бъде на самата музикална надпревара.

 „Още през юли ние запълнихме план-приема на 100 процента. Радостно е, че има кандидати и интерес към нашето училище“, посочва директорът на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова” в Стара Загора Розета Величкова. Учебното заведение се сдоби с нов роял Petroff в камерната зала чрез поредица от благотворителни концерти в България и Швейцария. През август 2020г. ще приключи наскоро спечелен проект на стойност над 72 хил.евро по програма „Еразъм плюс“.

Подробностите от това интервю на Георги Митов-Геми, както и от останалите, чуйте в звуковите файлове под снимката вляво.