Знаменити музиканти в есенното издание на юбилейния Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” 2019

Знаменити музиканти в есенното издание на юбилейния Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” 2019

“Дни на музиката в Балабановата къща”- Пловдив

Легендарният френски квинтет “Мураге́с”, “Кьолнски виртуози”, Брас квинтет от Кралския Концертгебау оркестър, световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова, звездното дуо Светлин Русев – Евгени Божанов и много други знаменити участници представя в есенното си издание елитния Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”- Пловдив. Началото е 14 септември. Пълната програма е в уебсайта www.musicartissimo.com, а билетите – онлайн в мрежата на Ивентим. 

След изключително успешното, наситено с музикални събития от най-висша класа пролетно издание на “Дни на музиката в Балабановата къща”, фестивалът, трикратен носител на сертификат за качество “Европейски фестивал” на ЕФА,  продължава с поредица от звездни гастроли в есенното си издание. Още откриването на 14 септември ще представи прочутия френски квинтет „МУРАГЀС”, считан за един от най-великите духови квинтети на нашето време. „Като оригинална творба за квинтет, ще прозвучи прочутата „Малка камерна музика“ от Паул Хиндемит – едно от най-знаковите произведения за такъв състав, което показва всички възможности на квинтета. Включени са и две от феноменалните преработки на творби от Менделсон и Бетовен, направени от обоиста от състава Давид Валтер“, поясни артистичният директор и създател на фестивала Мила Павлова. В ефира на Класик ФМ радио тя допълни, че Валтер е диригент, соло обоист и професор в Парижката консерватория.

Друг знаменит ансамбъл, който ще заблести на сцената на МФ “Дни на музиката в Балабановата къща”, е Брас квинтет от КРАЛСКИЯ КОНЦЕРТГЕБАУ ОРКЕСТЪР – Амстердам, съставен от водачите на „златната” мед /медните духови инструменти/ на един от най-добрите оркестри в света. По думите на Мила Павлова, те се събират за първи път в този състав по идея на соло тромпетиста в авторитетния оркестър Мирослав Петков. В рамките на фестивала ще се изявят и КЬОЛНСКИ ВИРТУОЗИ, начело с концертмайстора на Радиооркестъра в Кьолн АНГЕЛИНА АБАДЖИЕВА и с участието на виртуозния руски акордеонист АЛЕКСАНДЪР ПАНКОВ, носител на наградата “Златен акордеон”.

Сред именитите солисти са прочутата оперна певица, камерзингерин на Виенската опера КРАСИМИРА СТОЯНОВА, чието име краси афиша на най-престижните оперни театри в света: Виенската Щаатсопер, Ковънт Гардън – Лондон, Миланската Скала, Метрополитън опера – Ню Йорк, Баварската опера – Мюнхен, Щаатсопер – Берлин, Тетро Лисео – Барселона, Тетро Реал – Мадрид, Оперния театър – Цюрих, Карнеги хол – Ню Йорк, Операта на Бастилията – Париж, Операта във Франкфурт и много други; знаменитият контрабасист РОМАН ПАТКОЛО носител на наградата на OPUS KLASSIK „Инструменталист на годината”.

Наред с бляскавата си, извънредно интензивна сценична кариера, Красимира Стоянова в последните години отдава време и сили и на обучението и подкрепата на млади таланти. От 2017 именитата певица разширява параметрите на професионалното си сътрудничесттво с МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” чрез инициирането на поредица от концерти, в която в качеството си на педагог тя представя на подиума на фестивала млади перспективни певци, избрани и лансирани лично от нея – такъв е обликът на  концерта с нейното специално участие на 21 ноември.

2019 г. е специална за България и Япония – ще бъде отбелязана тройната годишнина в двустранните отношения. Трите важни юбилея са: 80 години от установяване на дипломатическите отношения, 60 години от тяхното възстановяване и 110 години от началото на официалните контакти между двете държави. Ефектният замисъл на концерта „Цветът на вишната”, посветен на този знаменателен юбилей, цели да покаже симбиозата между двете култури, въздействието на музикалния език в неговата универсална чуваемост с участието ШИНЯ ОНО - гайда (Япония),  МИЛА ПАВЛОВА - флейта, НЕЛИ АНДРЕЕВА - вокал и МАРГАРИТА ИЛИЕВА - пиано.

„Той свири на гайда превъзходно и заедно с известната певица Нели Андреева ще представят българската култура в традиционни носии, докато аз и пианистката ще свирим японска музика в традиционни кимона, осигурени от Японското посолство, които се обличат средно по два часа на човек“, обяснява Мила Павлова.

Един от безспорните акценти в юбилейната десета година на МФДни на музиката в Балабановата къщае и концертът на звездното дуо СВЕТЛИН РУСЕВ цигулка (Концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария) и ЕВГЕНИ БОЖАНОВ – пиано, сценично партньорство, създадено и реализирано с огромен успех за първи път именно на сцената на Фестивала.

„Важното е да работиш с цялото си сърце, да не се отказваш и трудностите да не те спират. Аз не съм спирала да мечтая и може би тези осъществени мечти ме дърпаха напред през годините. Когато видиш на фестивалната сцена някого, на когото си се възхищавал и си слушал записи в интернет и по телевизията, си казваш „Всичко си струваше“, за да дойде той в България и да се влюби в Пловдив, в Балабановата къща. Лично това ме мотивира“, признава артистичният директор и създател на фестивала Мила Павлова. Цялото интервю на Георги Митов-Геми с нея ще откриете в звуковите файлове под снимките вляво.

МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” – част от културния календар на град Пловдив, е проект на Фондация за култура и изкуство “Музикартисимо” и се осъществява с подкрепата на Фондация “Америка за България”, Община Пловдив, Фондация Музикартисимо, Министерство на културата, КЦМ 2000 АД, ПОАД ЦКБ - Сила и др.