11-годишният Ивайло Василев открива новия сезон на Софийската филхармония

11-годишният Ивайло Василев открива новия сезон на Софийската филхармония

Утре, 12 септември от 19ч.

На 12 септември 2019г. от 19.00ч. Софийската филхармония започва 91-ия си сезон, като за първи път в своята история подава ръка на 11-годишен музикант за откриващия концерт. Талантливият Ивайло Василев ще интерпретира Концерта за пиано №9 от В.А.Моцарт редом с елитните музиканти от Националния ни оркестър в зала „България“. „Това е една голяма чест за мен. Много приятно е точно аз да открия сезона“, заяви младото дарование в ефира на Класик ФМ радио. Ивайло Василев ще изпълни клавирното произведение за първи път в своя творчески път, като го разучава от повече от 3 месеца. „Четох разни статии за него, като например какъв е състава на оркестъра и кой кога свири, за да свиквам с обстановката в самия концерт…Когато започнах да го разчитам, аз започнах от третата част. Втората и третата част са може би една идея по-трудни от първата, като втората с музикалността си, а третата- с техническите си специфики… Това е може би най-любимият ми композитор, но също един от най-сложните като музикалност и като техника“, допълва „Малкият Моцарт“, както често го наричат.

На пулта ще се качи новият главен гост-диригент на Софийската филхармония Саша Гьотцел. „Чел съм за него, слушал съм и мога да кажа, че това е един прекрасен диригент и се вълнувам от запознанството с него…Също доста се вълнувам за Първа симфония на Малер, защото не съм я слушал“, пояснява Ивайло Василев. По думите на Кремена Николова, която завежда „Връзки с обществеността“ на Софийската филхармония, маестрото е „деликатен, диалогичен и перспективен диригент, като музикантите от оркестъра работят в хармония с него“.

Освен с изпълненията си, Ивайло Василев впечатлява и с още една своя страст- композирането. „Имам концерт в бароков стил за пиано и оркестър, отделни клавирни пиеси. Опитах се да напиша и нещо съвременно, което беше за оркестър. В него имаше пиано, но не като солиращ инструмент. Темите ми хрумват внезапно“, признава той.

Кои са последните участия и награди и какво му предстои? Кой е любимият му предмет в училище извън специализираните музикални дисциплини? Какво е неговото послание в навечерието на първия учебен ден? Отговорите на тези и други въпроси ще откриете в интервюто на Георги Митов-Геми с Ивайло Василев и с участието на Кремена Николова от Софийската филхармония в звуковия файл под снимките вляво.