Победителят в Конкурса „Бузони“ Емануил Иванов: „Ние българите сме талантлива нация“

"Ние българите сме талантлива нация“

Победителят в 62-рото издание на Международния клавирен конкурс „Феручо Бузони“, който се проведе в Болцано, Италия, се казва Емануил Иванов. Той зае първото място в авторитетното музикално събитие, като бе удостоен с парична премия от 22 хиляди евро и концерти в Япония, Великобритания и Италия през следващата година. Конкурсът се провежда на всеки две години и е създаден през 1949г. - 25 години след кончината на своя патрон – бележития италиански пианист, диригент и композитор Феручо Бузони (1866 - 1924). „Това е един от конкурсите, които отнемат доста време да се организират… От април-май миналата година започна подготовката ми със записите и предварителните прослушвания, последвани от подготовката за същинската част от конкурса“, сподели Емануил Иванов в първото си радиоинтервю след изключителното признание от конкурса. Музикалната надпревара се състоя от 28 август до 6 септември 2019г. Подгласници на българския пианист станаха Шиори Кувахара от Япония и Гиорги Гигашвили от Грузия. В ефира на Класик ФМ радио Иванов поясни,че „успяхме да запазим една много приятелска атмосфера и на полуфиналите, и на финалите. Запознах се с доста участници и се чувствахме като че участваме на концерт, а не се състезаваме  за нещо, което беше много приятно и стимулиращо, за да се получи едно истинско музициране“.

20-годишният български пианист успя да спечели вниманието на журито и публиката в два финала – за камерна музика (като изпълнява Клавирен квинтет във фа минор от Цезар Франк със Струнен квартет „Давид Ойстрах“ от Русия) и концертно изпълнение (като интерпретира Концерт за пиано № 2 от Камий Сен-Санс в съпровод на Оркестър „Хайдн“ на Болцано и Тренто, дирижиран от Арво Волнер). Изпълнява и произведения на Томас Адес, Бетовен, Брамс и Бах/Бузони, но Вторият клавирен концерт на Сен-Санс е едно от любимите му произведения. „Аз съм поклонник на френската музика от романтичната епоха и това е един от най-ярките образци. Другата причина, поради която реших да го включа, е че го чува доста рядко на финали на международни конкурси. Списъкът за финала на Бузони беше доста разширен….имаше възможности за нестандартен избор и  реших да пробвам, за да видя какво ще стане“, споделя с усмивка Емануил Иванов, който е роден в Пазарджик и е завършил Езиковата гимназия „Бертолд Брехт“ в града.

 Първата награда се връчва, ако сред участниците има пианист, достоен за нея. Ето защо от учредяването на Конкурса „Бузони“ до момента 30 пъти не е бил присъждан такъв приз. Други български лауреати на конкурса са били Иван Дреников (трета награда през 1964 г.) , Божидар Ноев (втора, при неприсъдена първа награда през 1965 г.), Боян Воденичаров - трета награда през 1981 г. и Ралица Пачева − четвърта награда през 1999г.,  а в журито са били проф. Люба Енчева, Константин Ганев, Любомир Пипков, Антон Диков.

„Ние българите сме талантлива нация. Трябва да се работи доста, човек да е целеустремен,  да е уверен в себе си и да има кураж.  Аз казвам на себе си доста често, че трябва  да съм истински отдаден на музиката. Човек трябва да обича музиката, за да успее с нея и тя да заема централно място в ежедневието му. Иначе много лесно се разсейваме с неща, които отклоняват вниманието, а трябва да сме изключително фокусирани, ако искаме да постигнем върхове в самото изкуство, в самото сътворяване на музиката“, счита Емануил Иванов.

Възпитаникът на Галина Даскалова и проф. Атанас Куртев продължава обучението си при Паскал Немировски и Антъни Хюит в Кралската консерватория в Бирмингам, Великобритания и няма планове за участие в нови музикални състезания. „Не съм голям фен на конкурсите. Единствената причина е, че са някаква необходимост. Конкурсите са „необходимото зло“, защото самата идея на музикалния конкурс  - състезание и сравнение между музиканти, артисти- ми се струва неподходяща и странна, защото това е изкуство и не може да се съпоставят различните погледи, интерпретации. Затова винаги се старая като съм на конкурс, да го възприемам като серия от концерти за публиката, която присъства“, казва той.

Припомняме ви, че през 2017г. Емануил Иванов дебютира в зала „България“ с Оркестъра на Класик ФМ радио, дирижиран от Григор Паликаров, като изпълни Концерта за пиано и оркестър в ре мажор от Йозеф Хайдн. Той ще се завърне в София за две музикални изяви: за концерт с носителите на Гран При от конкурса „Млади виртуози” /1 октомври, Зала „Оборище 5“ / и за самостоятелен рецитал във фестивала „Пиано Екстраваганца“ /12 октомври, Аула на СУ/.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с Емануил Иванов ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.