33-ОТО ИЗДАНИЕ НА НОВОГОДИШНИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ОБЕДИНЯВА В ПРОГРАМАТА СИ НАЙ-ЗНАЧИМИТЕ ИМЕНА В СЪВРЕМЕННАТА МУЗИКА С МЛАДИ ТАЛАНТИ

33-ОТО ИЗДАНИЕ НА НОВОГОДИШНИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ОБЕДИНЯВА В ПРОГРАМАТА СИ НАЙ-ЗНАЧИМИТЕ ИМЕНА В СЪВРЕМЕННАТА МУЗИКА С МЛАДИ ТАЛАНТИ

14 декември 2019г.- 2 януари 2020г.

Богата музикална програма, концерти за деца, фотоизложба, кинопрожекции на концертни записи, очакват зрителите на 33-ото издание на Новогодишния музикален фестивал,  който тази година е със специален фокус към младите изпълнители. Организаторите от НДК предвиждат в концертите от програмата да участват млади таланти, редом до утвърдени вече имена.

Тази година от 14 декември до 2 януари 2020 г. на вход А4, публиката ще има уникалната възможност да разгледа фотоизложба, пресъздаваща едни от най-емоционалните моменти от концерти, състояли се през 33-годишната история на Фестивала.

33-ото издание ще бъде открито на 15 декември с концерт на Cameristi della Scala - един от двата камерни оркестъра на прочутия театър Ла Скала Милано - формация, популярна с многобройните си турнета на всички континенти. В зала 1 на НДК ще звучат популярни творби от италиански композитори под заглавие „Италия – музиката е любов“.

Звезди от световна величина са солистите на Щатсбалет Берлин примабалерината Яна Саленко и нейният партньор Мариан Валтер, които  ще видим в балетния спектакъл „Дон Кихотот Лудвиг Минкус на 17 декември в зала 1. Хореографията и режисурата са на Аршак Гарумян, също гост от Щатсбалет Берлин. Яна Саленко е сред най-високо ценените прими на международната балетна сцена и е постоянен гост-солист в Кралската опера „Ковънт Гардън“ - Лондон и Мариинският театър - Санкт Петергург. В спектакъла участва също международната балетна трупа на Държавна опера Стара Загора. Билети за „Дон Кихот“ вече са налични онлайн и на касите на Билетен център НДК.

Голямата дама на оперната сцена - сопраното Красимира Стоянова ще блести на сцената на зала 1 на 21 декември в концертното изпълнение на операта „Евгений Онегин“ от Чайковски. Тя ще изпълни партията на Татяна, редом с талантливите си колеги: Атанас Младенов, баритон в партията на Евгений Онегин; Михаил Михайлов, тенор - Ленский; Виолета Радомирска, мецосопран - Олга Иво Станчев, бас - Гремин. Концертът е копродукция на НДК и БНР и е с участието на Симфоничния оркестър и хор на БНР с диригент Павел Балев.

Младите български инструменталисти от международната сцена 28-годишните Лия Петрова, цигулка и Михаил Петров, виолончело ще бъдат солисти на Празничния новогодишен концерт на 1 януари 2020 година. Фестивалният симфоничен оркестър отново ще бъде дирижилан от Маестро Емил Табаков, с програма творби от Бетовен, Сарасате, Елгар, Сен Санс, Попер и др.

33-ото издание на Новогодишния музикален фестивал ще отдаде заслужена почит на оперния певец Николай Гяуров. Тази година се отбелязват 90 години от неговото рождение и НДК подготвя серия тематични събития. На 16 декември ви очаква среща-разговор и дискусия с водещ музиковедът Екатерина Дочева с участието на интересни личности и музиканти работили с певеца. На 16 и 21 декември в кино „Люмиер Лидл“ почитателите на Гяуров могат да чуят и видят видео-записи с концертни изпълнения на именития певец от сцената на зала 1 на НДК.

През 2019 година се отбелязват и 30 години от смъртта на диригента Херберт фон Караян. Фестивалът ще предложи на своята публика прожекция в кино „Люмиер Лидл“ на Първа симфония от Брамс – запис „на живо“ от зала 1 на НДК от гостуването на Караян с Виенската филхармония през 1983 година.

Като част от съпътстващата програма Фестивалът включва прожекции на записи на оперния спектакъл „Дон Карлос” от Верди от Парижката опера, с участието на Соня Йончева и Йонас Кауфман /28 декември, кино „Люмиер Лидл“/ както и концерт „на живо“ на италианското трио тенори Il Volo /29 декември, кино „Люмиер Лидл/.

Най-малките също ще могат да станат част от 33-ото издание на Новогодишен музикален фестивал с тематичната програма за деца, която включва Коледен концерт на Детския хор на БНР с диригент Венеция Караманова /19 декември, кино „Люмиер Лидл“/, спектакъл на балетен и танцов театър „Коломбина“ - „Пътешествието на Коломбина“ /20 декември, кино „Люмиер Лидл“/, образователния модул „Деца свирят за деца“ с изпълнения на ученици от НМУ „Л. Пипков“ /20 декември/ и „Новогодишен концерт за квартет“ – матине за деца и възрастни /28 декември, кино „Люмиер Лидл“/ с участието на КласикАрт квартет, пианистката Виктория Василенко и талантливата ученичка от НМУ „Л. Пипков“ Сара Чакърова, която свири на ударни инструменти.

Тазгодишното издание на Фестивала предлага специално подбрани камерни концерти за всеки вкус. На 14 декември ще можете да се насладите на хоров концерт, който ще отбележи 25 години от създаването на женски хор „Ваня Монева“ с диригент Ваня Монева. На 16 декември пък е клавирният рецитал на Антонина Бонева „Баладите на Фредерик Шопен по стиховете на Адам Мицкевич”. В концерта ще участва и талантливият ученик на госпожа Бонева – Теодор Пазов, който заедно с Фидоси Керчев /клавирен рецитал „Големите клавирни сонати от Бетовен и Лист” на 20 декември/, Сара Чакърова, Лия Петрова и Михаил Петров, Фестивалът включва в традиционната си рубрика в подкрепа на младите музиканти „Имена от бъдещето”.  Джаз концерт предстои на 18 декември в кино „Люмиер Лидл“ – Живко Петров ще представи най-новия си албум „Ten“.