"New Complete Edition“ за 250-годишнината на Бетовен от „Дойче Грамофон"

Грамофон"

Звукозаписните компании, в по-голяма или по-малка степен, се подготвят за ключовото събитие през 2020 г., когато се отбелязва 250-тата годишнина от рождението на Лудвиг ван Бетовен. От „Дойче Грамофон“ обявиха публикуването на „New Complete Edition“ с творбите на немския композитор. Кутията с дискове, подготвена в сътрудничество с Дома на Бетовен в Бон разширява предишния интеграл, който звукозаписната компания публикува през 1997 г. Това ново издание - чиято международна премиера е насрочена за 8 ноември 2019 г., съдържа 118 CD, 3 Blu-ray и 2 DVD.

„Дойче Грамофон“ използва обширния си каталог (а също и този на Decca и други лейбъли), за да изгради тази уникална колекция. Ланг Ланг записа Менует WoO 218, докато Даниел Хоуп и Даниел Мюлер-Шот направиха същото с Дуо за цигулка и виолончело в ми бемол мажор. Включено е и последното музикално творение на Бетовен, Анданте маестозо за струнен квинтет Wool 62. Приблизително 30-те албума ще събират исторически записи и други, направени с оригинални инструменти.

Сред интерпретаторите се откриват имена като Караян, Кемпф, Брендел, Арау, Менухин, Полини, Фуртвенглер, Мутер, Перая, Гилелс или Гардинър. 3-те Blu-ray (аудио) съдържат симфониите (Караян, 1962), сонатите за пиано (Кемпф) и струнните квартети (Квартет Амадеус), докато двете DVD-та включват Фиделио на Бърнстейн и Симфониите № 4 и 7 от Карлос Клайбер. Аудиоматериалът ще бъде придружен от илюстрирана биография и книга с текстове, написани от Кристине Зигерт, а уводните бележки са дело на Бари Купър.