Цигулар с български корени спечели престижен цигулков конкурс в Германия

Цигулар с български корени спечели престижен цигулков конкурс в Германия

Кой е Максим Цеков?

18-тото издание на престижния Международен конкурс за цигулари "Клостер Шьонтал” приключи с 18-годишен победител с български корени. Максим Цеков, който е роден в Австрия, спечели първото място в своята категория /18-20 години/. Възпитаникът на Дина Шнайдерман и Иван Димитров получи и специална награда за най-добра интерпретация на творба от Й.С.Бах. С втора награда бе удостоена 19-годишната японска цигуларка Лиса Ясуда, а на трето място бе класиран нейният връстник Роберт Айненкел от Германия. Сънародничката му Александра Вайсбекер остана 4-та, а петото място бе присъдено на Кежун Гуо от Китай.

Името на Максим Цеков нашумява и от големия екран. Във филма „Цигулар на дявола“, в който блестящо свири и играе Дейвид Гарет, Цеков влиза в образа на младия Паганини. Максим Цеков е победител в конкурсите Prima La Musica и Musica Juventutis, а галаконцертите му от тях, проведени в зала „Шуберт“ на Концертхаус Виена, бяха излъчени от голямата австрийска културна радиопрограма Ö1. През 2017г. е дебютът му в Златната зала на Музикферайн Виена като член на Young Masters Ensemble. Същата година интерпретира Цигулковия концерт в ми минор на Менделсон като солист на Камерния оркестър „Франц Шмидт“ Отново през 2017 г. заедно с Фабиан и Линус Кьоринг той печели първа награда и награда за камерна музика на конкурса от Фестивала за камерна музика Allegro Vivo.

Конкурсът, който се проведе в Шьонтал, недалеч от Щутгарт, Германия, обяви и победителите в останалите раздели. Журито бе с председател Петру Мунтеану, а сред членовете фигурира името на българската цигуларка и концертмайстор на Виенската филхармония Албена Данаилова. В категорията за млади дарования до 14-годишна възраст първото място зае 10-годишната японка Рийса Накахара, която е победителка от Международния цигулков конкурс Грумийо и Фестивалния цигулков конкурс в Сингапур. В челната петица присъства и 13-годишният Леонард Тошев, който се включи в музикалната надпревара на страната на Германия. Латвийският цигулар Даниил Булаяев зае челната позиция във възрастовата категория 15-17 години, а неговите подгласници са от Южна Корея, Австрия, Германия и Китай.