5-вековната „Ла Туна“ ще пее и свири в България

5-вековната „Ла Туна“ ще пее и свири в България

От формацията поздравяват Класик ФМ за 25 години

„Ла Туна“ е институция с 5-вековна история, която обединява музиката и университетската култура. Тя участва в активния живот на Алкала де Енарес (Мадрид) и на нейното нематериално наследство. Произходът й може да се потърси в основаването на първите испански университети. „Студентите със скромни финансови възможности се затруднявали в заплащането на обучението си, но имали известна музикална култура. Затова отивали в барове и ресторанти, за да пеят и свирят срещу чиния супа и няколко монети. Тези студенти наричали „суписти“ /Sopistas/. С времето се усъвършенствали, формирали групи и били наемани от по-заможни хора, за да ги забавляват на празници или да изнасят серенади под прозорците на любимата. Така „супистите“ се превърнали в „Тунас“ и започнали да представляват Университетите, в които се обучавали“, разказа в ефира на Класик ФМ един от членовете на формацията и координатор за България Мануел Агудо. „Корените на нашата „Ла Туна“ от Алкала де Енарес се зараждат при създаването на общообразователна подготовка през 1293г., учредена от кастилския крал Санчо IV, а впоследствие, в края на 15 век - от Университета на Алкала. Тя е основана от кардинал Сиснерос - регент на Испания по време на царуването на Хуана I (дъщеря на Фернандо и Изабела, известни още като „Католическите крале“ /Reyes Católicos/) . При смъртта на Фелипе I и поради невъзможността на Хуана да упражнява правомощията си на трона, кардинал Сиснерос управлява Испания до възкачването на престола на Крал Карлос I през 1517г. Сред известните личности, които са били част от „Ла Туна“ от Алкала де Енарес, са ярките писатели от испанския „златен век“  Франсиско де Кеведо и Лопе де Вега. По това време също в Алкала се ражда създателят на „Дон Кихот“ Мигел де Сервантес“, допълва Агудо.

 Репертоарът, който ще прозвучи пред българската публика, е определен от музикалните ръководители на „Ла Туна“, които се отличават с професионално музикално образование. В него са включени както традиционни студентски песни, създадени от самата формация, така и произведения от испанския фолклор, сарсуела, хота, пасо добле, а също и традиционни пиеси от Канарските острови. „Поради многобройните ни пътувания по света, включваме и репертоар, който адаптираме за нашия оркестров състав. Тук е моментът да издам, че за концертите ни в България сме адаптирали известна българска песен, която ще включим в програмата. Ще я изпълним на български, но заглавието остава в тайна, тъй като това е изненадата за публиката“, сподели Мануел Агудо.

Две години след първото си гостуване в България, испанците от „Ла Туна“ на Университета на Алкала де Енарес (Мадрид) се завръщат отново. „Ще бъдем в Плевен на 3 септември в зала „Емил Димитров“ от 19:30ч.  На  4 септември ще пеем и свирим във Велико Търново в Летния театър „Марно поле“ от 20:00ч. На 5 и 6 септември сме в Пловдив, като на 6 септември ще се изявим на Римския стадион от 20:00, а на 7 септември ще бъдем в София, като концертът ще се проведе в Сатиричния театър от 19.30ч. Такъв спектакъл е трудно да видите в България, тъй като не само че пеем и свирим, но и взаимодействаме с публиката. Ще бъде забавно за всички вас“, каза още музикантът.

Още за историята на „Ла Туна“, за музикалните инструменти и за специфичното облекло на артистичните музиканти, ще научите от интервюто на Георги Митов-Геми с Мануел Агудо в звуковия файл под снимките вляво.