Клавирни рецитали в туристическите автобуси в Кордоба?

Клавирни рецитали в туристическите автобуси в Кордоба?

Кордоба?

Международният клавирен фестивал “Гуадалкивир” в Кордоба (FIP) програмира за първи път в Испания няколко концерта на последния етаж на емблематичните червени туристически автобуси в града. Тази уникална инициатива, която ще се проведе на 20 и 21 септември в Кордоба, е създадена в чест на десетата годишнина на фестивала, който се откроява с иновативните си предложения и който през 10-те години от живота си събра на едно място някои от най-изтъкнатите изпълнители от националния и международния музикален подиум.

Директорът и основател на фестивала, пианистката Мария Долорес Гайтан, обясни, че тази дейност, наречена „Мобилно пиано“, има двойна роля: от една страна „предлага на обществеността изключителната възможност да обиколи този град със световно наследство, докато се наслаждава на концерт в пространство, което не е виждано никога до сега“, а от друга - „да отвори нови пътища за разкриване таланта на младите пианисти, които ще предлагат различните рецитали на колела”.

В този смисъл Гайтан подчерта, че 10-тото издание на Международния клавирен фестивал “Гуадалкивир” в Кордоба, което ще се проведе между 20 и 29 септември, е отворен до 18 септември за подаване на заявленията на младите пианисти, които желаят да се включат в инициативата. Тя ще има и конкурсен характер, като ще бъдат раздадени “две парични награди и солидно присъствие на талантите на международната сцена“.

От своя страна, директорът на City Sightseeing Spain Исак Флорес заяви, че компанията иска да се присъедини към 10-тата годишнина на фестивала точно когато се навършват 20 години от рождението на марката City Sightseeing. За Флорес това е „великолепна възможност да покаже града и посетителите на този град по различен начин, отколкото са свикнали и да обедини музикалната култура на Кордоба с разходка сред основните й паметници“. Поради тази причина той „с удоволствие ще участва в тази инициатива, така че Кордоба продължава да се ангажира с културата и устойчивия туризъм”.

Мобилното пиано ще открие фестивалната програма с безплатен концерт в туристически автобус, който ще тръгне на 20 септември в 10:00 ч. от Пуерта дел Пуенте, близо до забележителната “Мескита де Кордоба” – уникална римокатолическа катедрала, която в миналото е била джамия. 50-минутното туристическо и музикално преживяване възлиза на стойност 20 евро.