Людмил Ангелов свири Шопен в интеграл от  4 концерта

Людмил Ангелов свири Шопен в интеграл от 4 концерта

10 години след последния Шопенов интеграл, пианистът ще представи солови и оркестрови композиции с Оркестъра на Класик ФМ радио

Забележителният български пианист Людмил Ангелов подготвя нов интеграл от 4 концерта с музика на великия полски композитор Фредерик Шопен. Цикълът включва два солови рецитала и два концерта с Оркестъра на Класик ФМ радио, които ще се състоят в столичната зала „България“ през сезон 2019-2020. Поредицата ще представи за първи път в България интегрално изпълнение на всички шопенови творби за пиано и оркестър – общо 6 пиеси, както и избрани солови композиции от различни периоди.

Събитието ще отбележи две кръгли годишнини, които се навършват през сезона – 170 години от смъртта на Шопен (октомври 2019) и 210 години от рождението му (февруари 2020). „Шопен винаги ще бъде актуален“, счита пианистът Людмил Ангелов. „Наблюдавал съм как неговата музика установява непосредствен и много бърз контакт със слушателите. Само няколко такта са достатъчни и сякаш се чува една въздишка в публиката. Има някаква магия, която е необяснима, която присъства и в най-малката му миниатюра, и която вълнува хората. Това е просто гениална музика.“

Интегралът „Людмил Ангелов свири Шопен“ се организира от „Кантус Фирмус“ със съдействието на Полския институт и в партньорство със Софийската филхармония.

Първата част на цикъла е съставена от два рецитала, в които пианистът е подбрал някои от най-забележителните и обичани от публиката шедьоври за соло пиано от творчеството на Шопен.  Програмата на 5 ноември 2019 г. съдържа седем валса от различни периоди, драматичното Скерцо №2, четирите балади и три ноктюрни. Този концерт се посвещава на Националния празник на Полша (11 ноември - Ден на независимостта) и се организира със специалната подкрепа на  Посолството на Република Полша в България. Вторият рецитал е на 4 декември т.г., когато публиката ще има възможност да чуе два крупни цикъла на полския майстор – Етюди оп. 10 и грандиозната Соната №2. Те се допълват от Прелюд оп. 45, четири Мазурки оп. 24 и Полонез оп. 53. Рециталът е част от поредицата "Празнична музика със Suchard" и се реализира със съдействието на Полския институт и Suchard и с партньорството на Софийската филхармония.

През 2020 година Людмил Ангелов ще продължи шопеновия цикъл, вече в партньорство с Оркестъра на Класик ФМ радио и гостуване на двама изявени полски диригенти. На 25 март програмата представя Концерт за пиано във фа минор, известен като №2, а също Вариации по тема на Моцарт "Là ci darem la mano" и Краковяк оп.14. На пулта ще застане Якуб Хренович – главен диригент на Филхармонията на Кошалин.

Финалното събитие от цикъла е на 15 април 2020, отново в зала „България“. Людмил Ангелов и Оркестърът на Класик ФМ радио ще музицират под палката на Пьотр Сулковски - артистичен директор на Варминско-Мазурската Филхармония в североизточна Полша и преподавател в Музикалната академия на Краков. В програмата са предвидени Концерт за пиано и оркестър №1, Фантазия върху полски теми оп. 13 и Andante spianato et Grande polonaise brillante оп. 22. Двата оркестрови концерта са част от програмата на „Европейски музикален фестивал“, по традиция подкрепян от Столичната община.

„Шопен е бил винаги до мен“, казва пианистът Людмил Ангелов. „Това е автор, който много обичам и който винаги е бил близък до моя натюрел.“ През цялата си блестяща творческа кариера пианистът изпълнява шопеновото творчество, постепенно развивайки и задълбочавайки своите интерпретации. Именно той изпълнява за първи път у нас интегрално всички шопенови произведения - над 2000 страници нотен материал, събрани в 12 концерта през сезон 1987-1988 г. Пианистите, които са го правили по света, са единици. През 1998 г. е издаден неговият диск Complete Rondos and Variations от Шопен, който е удостоен от Националния институт „Шопен“ във Варшава с отличието “Grand Prix du Disque Chopin”. През 1999 г. Людмил изпълнява интеграла с музика на Шопен в Мадрид и други градове в Испания. По повод „Годината на Шопен“ (2010) пианистът реализира цикъл от 6 концерта, изпълнявайки в България и Испания всички публикувани приживе солови произведения на Шопен. Интересът на столичната публика към тези концерти беше толкова голям, че част от слушателите бяха разположени на самата сцена.

С натрупания опит в многобройните концерти, пианистът се стреми все повече да бъде максимално близък до оригиналния замисъл на композитора. За предстоящия цикъл Ангелов ще използва най-новото нотно издание „уртекст“, реализирано от Националния институт „Шопен“ във Варшава под редакцията на проф. Екер, което отстранява много неточности и грешки от предишни публикации на шопеновите творби. 

Людмил Ангелов гостува редовно на най-известните фестивали за музика на Фр. Шопен и участва редовно в журито на престижния Международен конкурс за пианисти „Шопен“ във Варшава. През 2011 г. той е удостоен с медал „Gloria Artis“ от Министерството на културата на Република Полша за изключителни заслуги към полската култура.

Популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка и Азия, Людмил Ангелов е изнасял концерти с всички български и с много реномирани чуждестранни оркестри и диригенти. Има огромен репертоар с творби от всички епохи. През 2011 г. е удостоен със званието Почетен професор в НБУ, където работи с най-талантливите млади български пианисти.

Билетите за отделните концерти на цикъла „Людмил Ангелов свири Шопен“ ще бъдат на цени от 15 до 45 лв., а закупилите абонамент ще получат намаление от 10 %.

Продажбата започва от 3 септември на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на http://ticketsbg.com

Разгледайте цялата програма на цикъла „Людмил Ангелов свири Шопен“ ТУК

Чуйте и интервюто на Радостина Узунова с пианиста Людмил Ангелов в звуковите файлове под снимките вляво.