Софийската филхармония открива сезон 2019/2020 на 12 септември

Софийската филхармония открива сезон 2019/2020 на 12 септември

Със Саша Гьотцел и Ивайло Василев

На 12 септември в зала „България“ новият главен гост-диригент на Софийската филхармония Саша Гьотцел ще открие сезон 2019/2020 с Първа симфония от Густав Малер  - титаничната творба, която поставя началото на нов етап в развитието на симфоничната музика. Специалистите твърдят, че тя е своеобразна биография на младостта на музикалния колос, вплел в нея възторженото преклонение пред природата, първите тежки разочарования от живота, борбата за утвърждаване и вярата в бъдещата победа. Произведението  е сред любимите на австриеца Саша Гьотцел, който само за няколко години се превърна в любимец на родната публика с емоционалния си прочит на класическите произведения.

Гьотцел е художествен ръководител и главен диригент на филхармоничния оркестър „Борусан“ в Истанбул, с който е гостувал на международните фестивали в Залцбург и „Би Би Си Промс“. Саша е дирижирал концерти с артисти като Даниил Трифонов, Юджа Уанг, Рудолф Бухбиндер, Мъри Перая, Максим Венгеров, Аркадий Володос, Юлиан Рахлин, Дениъл Хоуп, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Анна Нетребко, Рене Флеминг, Брин Терфел, Пьотър Бечала.
В биографията му са вписани участията му като диригент на Филхармоничния оркестър на Канагава, Симфоничния оркестър на Бретан, Австрийско-корейския филхармоничен оркестър, като гост-диригент на Симфоничния оркестър NHK, Мюнхенския симфоничен оркестър, Дрезденския филхармоничен оркестър, Националния оркестър на Франция, Израелския филхармоничен оркестър, Лондонския филхармоничен оркестър, симфоничните оркестри на Люксембург, Страсбург и Ванкувър.
Активно участва и като оперен диригент на постановки в Мариинския театър, Виенската народна опера, оперните театри в Анже и Нант, в Монпелие, Рен, Националната опера на Нанси, в токийската зала Бунка Кайкан. Има издадени компактдискове във фирмите „Дойче грамофон“ и „Оникс”.

На 12 септември Софийската филхармония подава ръка на детето-чудо Ивайло Василев, който ще представи Концерт за пиано N9 от Моцарт. 11-годишният пианист, наречен „Малкият Моцарт“, обира овации от специалистите заради своя талант. Той вече има завидна колекция от над 20 награди от престижни международни конкурси в Москва, Атина, Мюнхен, София, Брюксел, Мадрид, Астана (Казахстан), Устинад Лабем (Чехия) и др. В биографията му присъства и професионален студиен CD запис с оркестъра на Маринский театър.

Първите стъпки на Ивайло Василев с пианото са на 5-годишна възраст при Зорница Галева. От 2014 г. изучава пиано в НМУ "Л. Пипков" - София в класа на Емилия Канева. От лятото на 2019 г. продължава обучението си с проф. д-р Борислава Танева. През учебните 2017/2018 и 2018/2019 г. Ивайло работи с Людмил Ангелов в НБУ, а през учебната 2018/2019 има уроци и с Василий Илисавский, както и с белгийския пианист Филип Раскин.
Участвал е в майсторски класове и с пианистите Лилия Бояджиева, Аглика Генова и Любен Димитров, Атанас Куртев, Катя Попова-Зидрон (Полша), Дмитрий Башкиров (Русия/Испания), Винченцо Балзани (Италия), Юрий Богданов (Русия), Наталия Деева (Русия), Анна Манасарова (Русия), Мамико Суда (Япония), Мишел Бурдонкъл (Франция), Анна Гурари (Германия), Джоузеф Параторе (Италия/САЩ).

Билети за събитието са налични на касата на зала „България“, eventim и epaygo.