Първи концерти на Младежкия Концертгебау оркестър

В Амстердам и Брюксел

След интензивен летен лагер, Младежкият Концертгебау оркестър ще се представи на сцената. В петък, 23 август,  и събота, 24 август,  младите таланти ще изнесат първите си симфонични концерти в залата на Концертгебау- Амстердам, както и в концертната зала Флаже в Брюксел. Те ще впуснат в първото си сериозно музикално предизвикателство, тъй като ще носят отговорността за изпълнението на световната премиера на произведението „Идилиум“. То е написано от съвременния немски композитор Детлев Гланерт по поръчка на Концертгебау. В програмата на двете музикални изяви ще прозвучат още Цигулковият концерт на Менделсон, както и Симфония № 5 от Чайковски, пише в прессъобщението на институцията. Солист ще бъде цигуларят Юлиан Рахлин, който участва в тазгодишните фестивали „Споделете музиката в Двореца Врана“ и „Варненско лято“, като му предстои да се завърне в България на 20 февруари 2020г. по покана на Софийската филхармония.

Новосъздаденият Младежки Концертгебау оркестър е предназначен да открива и развива скритите таланти. Състои се от 72-ма млади музиканти, които се нуждаят от допълнителна подкрепа и които в момента са слабо представени в европейските оркестри. Те са на възраст от 14 до 17 години, като повечето от тях са дебютанти от различни краища на Стария континент. След интензивни репетиции през лятото, младежите, под ръководството на вдъхновяващия испански диригент Пабло Херас-Касадо и гостуващия маестро Джеймс Рос, ще покажат какво са научили.

Следващият лагер на Младежкия Концертгебау оркестър ще се проведе от 5 до 22 август 2020г., като заявленията за кандидатстване се подават в периода 14 октомври 2019г. -10 февруари 2020г.