Вокален ансамбъл „Фортисимо“ покори Европейските хорови игри 2019г. в Гьотеборг, Швеция

Българите спечелиха 2 златни медала

Вокалният ансамбъл „Фортисимо“ от град Бургас покори Гран при на Нациите и 4-тото издание на Европейските хорови игри, които се проведоха от 3 до 10 август в Гьотеборг, Швеция. Българските хористи се завърнаха с 2 златни медала, съответно, в категориите „Камерни хорове/Вокални ансамбли” и „Поп/Джаз/Шоу“. Припомняме ви, че през 2017г. талантливите хористи  извоюваха първото място на „Гран при на Нациите“ в Рига, в категорията „Камерни хорове/Вокални ансамбли”. В същата категория те бяха удостоени със златни отличия и на Световния хоров шампионат в Южна Африка.

„Преобладаваха камерните хорове, които бяха между 30 и 35 души. Повечето музиканти знаят, че при един по-голям състав звукът и възможностите стават друг. Вокални ансамбли като нашият бяха 4-5 и всички бяха прецизно подтовени. Въпреки това, ние направихме силно впечатление и много ни аплодираха“, заяви броени часове след завръщането си в родината диригентката на Вокален ансамбъл „Фортисимо“  Милена Добрева. В ефира на Класик ФМ радио тя сподели, че са се включили в надпреварата с „трудни, ефектни и завладяващи произведения“, сред които „Калиманку денку“, „Бре Петрунко“, „Дилмано дилберо“ и др. „Представихме ги и емоционално, на което много добре се реагира и много хора след това ни поздравиха….Няколко сънародници в Швеция ни се обадиха, дойдоха специално да ни слушат и са изключително развълнувани и приятно изненадани от нашето представяне. Мисля, че всички са горди от нашите изпълнения, което ни удовлетворява“, допълни Милена Добрева.

Вокален ансамбъл „Фортисимо“ бе единственият представител на България на този международен форум. В него взеха участие 171 хорови състава /общо 6300 участници/ от 47 националности, които се изявиха не само в Арена Гьотеборг и концертните пространства, предназначени за музикалната проява, но и по улиците, градините и площадите на Гьотеборг. По време на тазгодишното издание на Европейските хорови игри бяха раздадени 41 златни, 33 сребърни и 1 бронзов медал с почетни грамоти, като Русия получи 6 златни медала. Победител в Гран При на нациите стана Китай с 19  спечелени златни медала, като има равен брой призове с Русия, а страната-домакин Швеция бе отличена с 15 медала. В заключителното събитие на 10 август в Partille Arena -Гьотеборг  известни групи като вокалния ансамбъл „Солала“, шведската певица Аника Херлиц и Симфоничния оркестър на Гьотеборг  с участието на 500 души във фестивалния сценичен хор, включващ 20 национални и международни хорови състава - представиха своята музика. Следващите хорови игри ще се проведат  през 2020г. във Фландрия, Белгия, където 11-тото издание на Световните хорови игри обещава да бъде също така вдъхновяващо и обединяващо преживяване за хоровия свят.

А след заслужения летен отдих Вокален ансамбъл „Фортисимо“ започва подготовка за още един важен музикален форум. Гласовитите младежи и девойки от Бургас ще влязат във вокални битки по време на Европейския конкурс „Нека пеят народите“, който предстои в средата на октомври в Барселона, Испания. На добър час!