За 40-ти път откриха Фестивала Росини

За 40-ти път откриха Фестивала Росини

В Пезаро

На 11 август бе открито 40-тото издание  на Фестивала Росини. Тази година авторитетното музикално събитие е посветено на две от най-ярките фигури в оперното изкуство, които напуснаха този свят през 2018г. – испанското сопрано Монсерат Кабайе и един от главните „виновници“ за възстановяването на музикалното наследство на Джоакино Росини, член на издателския борд на Фондация „Росини“ и музикален консултант на общината в Пезаро  Бруно Кали. Чрез неговите усилия италианският град, в който е роден именитият композитор, получава официално признание от ЮНЕСКО за Творчески град на музиката.

Две нови продукции ще бъдат показани в това издание на Фестивала Росини - „Семирамида“ в копродукция с Кралската опера на Валония в Лиеж, режисирана от Греъм Вик и дирижирана от Микеле Мариоти и „Странното недоразумение“, режисирана от Моше Лейзер и Патрис Корие и дирижирана от Карло Рици. И в двете постановки ще свири Националния симфоничен оркестър на RAI. В главната роля на Семирамида ще се превъплъти грузинското сопрано Саломе Джикия, на която ще партнират изтъкнати артисти от различни световни сцени. Фестивалната публика ще се наслади и на рядко поставяното заглавие „Деметрио и Полибо“, като  режисурата е поверена на Дейвид Ливърмор.  Друг шедьовър на Росини - „Пътуване до Реймс“, ще бъде изпълнен от възпитаници на фестивалната Академия „Алберто Дзеда“ в съпровод на Симфоничния оркестър „Джоакино Росини“ под палката на Николас Негеле. Този оркестров състав, но дирижиран от Донато Ренцети, ще представи и кантатата „Признанието“ /14 август/

Фестивалът Росини ще завърши на 23 август с гала вечер, посветена на композитора, в която ще вземе участие перуанският тенор Хуан Диего Флорес.