Банско Опера Фест отбелязва десетия си юбилей с три забележителни продукции на 22, 23 и 24 август

Банско Опера Фест отбелязва десетия си юбилей с три забележителни продукции на 22, 23 и 24 август

22-24 август, вход свободен

Оперният фестивал в Банско отбелязва своята десета годишнина с богата програма, насочена към почитателите на класическата музика. Събитието, организирано от Община Банско, Кемпински Хотел Гранд Арена и Монте Мюзик събира хиляди гости в курортното градче, а интересът към него непрекъснато нараства.

        Откриването на юбилейното издание на Банско Опера Фест е поверено на Софийската филхармония и детската музикално-образователна програма „Фортисимо Фамилия", които представят „Вивалди и Малкия Ото”. Приключенията на Малкия Ото този път ще го отведат във Венеция и ще го срещнат с живота и творчеството на един от най-ярките барокови композитори Антонио Вивалди.

За да запознаят децата с музиката и живота на твореца, специално за концерта са поканени актьорите Герасим Георгиев - Геро, който се превъплъщава в образа на Малкия Ото, а Юлиан Вергов влиза в ролята на Антонио Вивалди. Софийската филхармония ще изсвири подбраните за концерта произведения на венецианския композитор, а със свои солови изпълнения ще се включи цигуларят Павел Златаров. Концертът „Вивалди и Малкия Ото”  ще се състои на 22 август (четвъртък), с начален час 19:00.

        „Набуко” – операта, превърнала Верди в най-големия оперен композитор на всички времена, е постановката, която Държавна опера-Варна представя на 23 август (петък), от 20:30 часа.  В знаковия библейски оперен епос на Верди бушуват силни страсти – любов и ревност в триъгълника Фенена-Измаел-Абигайл, стремеж на коварната дъщеря към трона, раздвоението в Набуко, който е тиранин, но и любящ баща. „Хорът на евреите“ в „Набуко” е една от големите емблеми във Вердиевото творчество, придобила свой собствен живот. Ролята на Вавилонския цар Навуходоносор ще изиграе баритонът Пламен Димитров - солист с международна кариера, познат с проникновените си превъплъщения в централни баритонови партии като Набуко, Риголето, Барон Скарпия, Граф ди Луна и др. Публиката ще чуе и види талантливото сопрано Димитринка Райчева в една от коронните й роли – тази на Абигайл. Останалите персонажи  изграждат с професионализъм и майсторство Пламен Долапчиев /Измаел/, Гео Чобанов /Закария/, Силвия Ангелова /Фенена/, Петър Петров /Върховния жрец/, Христо Ганевски /Абдало/ и Мария Павлова /Анна/.

         В събота, на 24 август от 20 часа, Мариан Бачев, Десислава Николова и Лилия Илиева ще бъдат главните действащи лица в хитовия мюзикъл „Чикаго”, който ще бъде представен по време на закриващата фестивална вечер. Гостите на Банско ще се насладят на мюзикъла,  създаден по мотиви от пиесата „Чикаго” на Морин Далас Уаткинс,  музиката е на Джон Кандър, а либретото е дело на Фред Еб и Боб Фос. Режисьор на продукцията на Държавна опера-Варна е Борис Панкин, а хореограф - Анастасия Неделчева. На диригентския пулт ще се качи Страцимир Павлов.

          Организаторите на Банско Опера Фест напомнят, че входът за фестивала е свободен, мястото е Площад „Никола Вапцаров“, а последните дни на август са прекрасен избор за планинска почивка в полите на Пирин.