Мидори и Филхармонията на Познан ще работят заедно

Мидори и Филхармонията на Познан ще работят заедно

Приоритет

Филхармонията на Познан обяви японската цигуларка Мидори Гото за свой резидентен артист. 47-годишната Мидори, гостувала и у нас за концерти с Оркестъра на Класик ФМ през 2011г., започва да работи приоритетно с полския оркестър от предстоящия сезон 2019/2020г. Вече се знае и първата дата, на която цигуларката ще свири като солист на ансамбъла – 18 октомври 2019г., когато тя ще представи Концерт за цигулка и оркестър № 1 на Сергей Прокофиев.

Сред последните ангажименти на Мидори от края на настоящия сезон бе нейното първо появяване на една сцена с именития френски пианист Жан-Ив Тибоде. Заедно те изнесоха рецитали в САЩ през април и турнето им включваше цигулковите сонати на Шуман, Форе, Дебюси и Енеску. А в началото на миналия месец, точно на националния празник на Съединените щати 4-ти юли, Мидори бе почетена от корпорацията Карнеги в Ню Йорк с титлата „Велик имигрант“. Това е признание, което ежегодно от 2006г. насам отбелязва приноса на такива видни личности, които като натурализирани граждани на Съединените щати имат заслуги за „напредъка на американското общество, посредством обогатяване на неговите култури и общности“.

Филхармонията на Познан завърши този сезон със серия от концерти, които успешно достигнаха и до голяма част от аудиторията в Германия. По-рано тази година оркестърът успя да затвърди партньорството си и с водещия немски оператор Deutschlandfunk Kultur, което позволи на националното немско радио с културна насоченост да излъчи някои от изявите на оркестъра през месец май. Това включваше и изпълнението на последната опера на полския композитор Станислав Монюшко „Пария“ с гостуващия Варшавски филхармоничен хор. Създаденият през 1947г. филхармоничен оркестър на Познан, безспорно един от най-известните симфонични ансамбли в Полша, е свирил под диригентството на велики музиканти като Херман Абендрот, Ойген Орманди, Джордж Сел или е акомпанирал на солисти от ранга на Артур Рубинщайн, Давид Ойстрах, Хенрик Шеринг, Елизабет Шварцкопф, Святослав Рихтер, Мстислав Ростропович, Маурицио Полини, Марта Аргерич и още много други.