Зубин Мета дари палката си на Театро Колон

83-годишният маестро

Зубин Мета дари своята диригентска палка на Театро Колон, след като застана на пулта пред Израелския филхармоничен оркестър, за да изнесе концерт в аржентинската столица Буенос Айрес. Атрибутът трябваше да бъде предаден на израелския музикант Лахав Шани, който бе избран за наследника на поста на Мета, който се оттегля след над  50-годишно ръководство на състава без нито едно прекъсване.

За финалния концерт /на 31 юли/ от прощалното турне авторитетният индийски маестро бе избрал Симфония № 6 „Пасторална“ от Л.ван Бетовен и „Валсът“ от Морис Равел. Във втората част прозвуча Концерт за флейта и оркестър в ре мажор от Карл Райнеке със солист Гай Ешед. Това произведение от 1908г. е последното написано от немския композитор /две година преди кончината му/, който се превръща във водеща фигура в музикалния живот на Лайпциг.Музиката му съчетава лиризма на Менделсон с романтичните оркестрови характеристики на Шуман.  

Няколко дни по-рано именно Концертът за пиано в ла минор, оп.54 от Роберт Шуман бе интерпретиран от Марта Аргерич в съпровод на Израелския филхармоничен оркестър под диригентството на Зубин Мета. Програмата бе допълнена с Концертино за струнен оркестър от Партош, „Пасторална“- та симфония на Бетовен и увертюрата към операта „Сватбата на Фигаро“ от В.А.Моцарт, а бисът на Аргерич бе първата пиеса от „Албум за младежта“, оп.68 от Роберт Шуман.

83-годишният Зубин Мета връчи палката на генералния директор на Театро Колон Мария Виктория Алкарас. От своя страна,по време на емоционалната вечер тя го удостои с медал под нестихващите овации на публиката в залата. „ За Театро Колон е огромна гордост и чест да ви посрещне по време на вашето прощално турне. Повече от 7 или 8 пъти сте гостували на тази сцена. Сигурно ще се върнете, но не начело на този оркестър“, заяви Алкарас. „Много благодаря, за мен е чест и невероятно удоволствие да идвам тук с моя голям оркестър, на когото посвещавам това отличие“, подчерта развълнуваният Мета. И завърши емоционалното си слово  с думите:  „Не знам кога ще бъде следващият път, но до тогава!“