Райна Кабаиванска бе удостоена с Наградата „Мария Калас“

Калас“ във Верона

На 2 август 2019г. във Верона легендарната дива Райна Кабаиванска получи наградата „Мария Калас“, съобщават от Нов български университет. Церемонията по връчването е кулминацията на събитията от Фестивала „Мария Калас“, провеждащ се под егидата на Фондация Арена ди Верона, Община Верона и Регион Венето. Учредената през 2013г. награда се присъжда на италиански творци в областта на оперното изкуство с исторически принос за славата на Арена ди Верона.

Дебютът на Райна Кабаиванска в най-прочутия в света античен театър е през 1970 г. в операта „Манон Леско“ от Джакомо Пучини. Партнира й Пласидо Доминго, диригент е Нело Санти, режисьор Натаниел Мерил. През 1997г. е последното излизане на Кабаиванска на Арената, заглавието е „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини, диригент Даниел Орен. Постановката на Бени Монтресор е сътворена единствено за българското сопрано. 20 000 зрители изпълват театъра всяка вечер. Добавят се две извънредни дати. Последният спектакъл е сбогуването на Кабаиванска, тогава на 63 г., с ролята на Чо Чо Сан. След финала му, приемайки от сцената аплаузите на публиката, Кабаиванска вдига ръка към небето и казва: „Посвещавам го на теб, Мария.“  

Райна Кабаиванска е първата неиталианка, която взема голямото отличие. Сред досегашните лауреатите са режисьорът Франко Дзефирели, баритоните Ренато Брузон и Роландо Панераи и др. На церемонията по награждаването учениците на Кабаиванска Рейналдо Дроз и Киара Изотон изпълниха арии и дуети от опери на Верди и Пучини. 

През септември (10-29.09.) Райна Кабаиванска ще бъде в София за своя 19-ти Международен майсторски клас, организиран от Нов български университет. Информация и регистрация на www.rainakabivanska.net.