Подготвят „високотехнологичен“ мюзикъл за Лучано Павароти

Подготвят „високотехнологичен“ мюзикъл за Лучано Павароти

Павароти

Нов спектакъл ще бъде посветен на един от най-големите гласове в историята на оперното изкуство- Лучано Павароти. След множество отменени проекти, вдовицата на легендарния тенор Николета Мантовани одобри предложението на Майкъл Грейси (The Greatest Showman) – бивш артистичен директор на Английската национална опера и изпълнителен продуцент на биографичната продукция за Елтън Джон (Rocketman). Тя остана толкова впечатлена от творческия замисъл на създателите, че решава да им предостави достъп до огромния си частен архив, който съдържа както писма и филмови ленти, така и дрехите и костюмите, които оперният певец е носил приживе. „Това е фантастичен източник на информация. Подкрепата й за този проект е безценна“, заявява Грейси. Постановката разчита и на подкрепата на звукозаписната компания Universal Music Group, за която записваше Павароти.

Мюзикълът ще включва откъси от спектакли с участието на Павароти, като за целта се използват визуални ефекти. По думите на Джон Бери, „би било невъзможно да открием някой, който да може да постигне неговата интерпретация. Както сподели Пласидо Доминго, никога не е имало такъв глас като този на Павароти и вероятно едва ли ще има занапред“.  Ето защо ще бъде изработено холограмно изображение на великия тенор, което ще присъства на сцената така, както това бе направено неотдавна с Мария Калас.

 „Енрико Карузо беше звездата в ерата на грамофона. Павароти е звездата на съвременните медии. Това е мюзикъл, вдъхновен от гласа на Лучано Павароти. Именно гласът му е един от най-вълнуващите звуци, които някога сте чували“, пояснява продуцента Джон Бери. Според него, „има толкова малко певци, както в популярната, така и в класическата музика, които са наистина изключителни. Начинът, по който той пренесе операта и концертите сред широката публика беше невероятен. Начинът, по който събра толкова много емблематични поп изпълнители, които да се представят с него…. Този човек имаше огромна харизма. Трудно е да си представим, че друг класически музикант може да достигне ... такава глобална публика. Той също оказа въздействие и в чисто човешки план, като събра стотици милиони за благотворителност, помагайки на децата в световни региони, разкъсани от войната“.

Очаква се мюзикълът за Лучано Павароти да се появи през 2021г.