Британски хор с екологична мисия ще се появи през есента

Британски хор с екологична мисия ще се появи през есента

Nature's Voice

Нов камерен хоров състав “Nature's Voice“, който ще се появи тази есен, цели да разпространи екологични послания чрез музиката. Такава е идеята на основателя му Джонатан Дарбърн. Известният композитор, аранжор и контратенор смята да съчетае изпълнението на хорова музика с коментари от експерти в областта на опазването на околната среда.

 „През последните няколко години осъзнаваме все по-ясно проблемите на околната среда, а музиката винаги е била в центъра на живота ми“, обяснява Дарбърн. „Когато завърших обучението си в Schola Cantorum в Базел, исках да създам хор, който да се отличава музикално, но и да има някаква цел. Музиката притежава тази невероятна сила да вдъхновява слушателя и да предава послания. Ето защо, използвах това, за да се повиши осведомеността относно екологичните проблеми, пред които сме изправени“, допълни той.

Дебютното изпълнение на хор “Nature's Voice“ ще открие есенния сезон на фестивала Temple Music на 3 октомври 2019г. Той ще се проведе в Темпъл - една от най-старите църкви на Лондон, построена през 12 век от Ордена на тамплиерите. Програмата включва произведения,  вдъхновени от природата – от вокални композиции на Бенджамин Бритън до преработки на песни на Били Холидей и Beach Boys. Екологичните коментари ще бъдат на адвокат Джеймс Камерън. В изпълнението ще се включи и пространствена звукова среда от композитора и продуцент Дан Самса, който използва 360-градусова инсталация, за да запише и възпроизведе звуци от природата.

 „Много от нашите певци са настоящи или бивши членове на хоровия състав на Църквата Темпъл, така че я чувстваме като дом на мнозина от нас. Радваме се, че можем да направим първото си представяне в това забележително историческо място“, коментира Дарбърн.