Фестивалът „Енеску“ 2019 ще се проведе в пет страни едновременно

Фестивалът „Енеску“ 2019 ще се проведе в пет страни едновременно

едновременно

Освен главната страна-домакин Румъния, още шест града в пет различни държави /Германия, Белгия, Италия, Канада и Молдова/ ще организират събития в рамките на Международния фестивал „Джордже Енеску“ 2019. По такъв начин ще бъде почетено изключителното музикално наследство на големия румънски композитор.

Тазгодишното 24-то издание е най-голямото и най-богатото в историята на фестивала: някои от най-известните оркестри в света и водещи музиканти /както румънци, така и чужденци/, ще изнесат концерти с композиции на Енеску пред публиката във Флоренция (Италия), Берлин и Дрезден (Германия ), Лиеж (Белгия), Торонто (Канада) и Кишинев (Молдова). Паралелно с изпълненията в Букурещ, ще има и концерти, планирани в още десет града в северната ни съседка.

Симфония № 3 в до мажор, оп. 21 от Джордже Енеску е едно от най-важните произведения на румънския композитор и представлява неговото послание към човечеството за трагедиите в края на Първата световна война.  „Една от най-трудните симфонии в целия репертоар“ – така я определя маестро Василий Петренко, който ще я дирижира във Флоренция и Берлин, съответно на 8 и 22 септември. Творбата ще бъде интерпретирана от два оркестъра от световна класа: Оркестърът и Хорът на Maggio Musicale Fiorentino, дирижиран от Фабио Луизи, и Симфоничният оркестър на Берлинското радио под палката на диригента Владимир Юровски. И двете изпълнения на Симфония № 3 от Енеску ще прозвучат и на сцената на зала Палатулуй на 17 септември в Букурещ (Оркестър и хор на Maggio Musicale Fiorentino) и на 5 ​​септември (Симфоничeн оркестър на Берлинското радио)

„За мен е чест да мога да представям музиката и името на Джордже Енеску на някои от най-важните международни сцени“, заяви изпълнителниягт директор на фестивала Михай Константинеску. „Много от световните оркестри за първи път изпълниха музиката на Енеску на Фестивала в Букурещ и сега, благодарение на положените усилия, ние успяваме да покажем най-добрите изпълнения на творби на Енеску, достъпни за публиката по целия свят, като по този начин фестивалът се разширява“, допълни той.

Международният фестивал „Джордже Енеску“ ще се проведе между 31 август и 22 септември 2019г. В концертните зали в Букурещ ще свирят над 2500  музиканти от 50 страни, които ще се включат в 84 концерта и рецитали. Тази година има общо 34 артисти, които пристигат за първи път в Румъния: 25 изпълнители, включително Марион Котияр, Кирил Петренко, Мицуко Учида и девет оркестъра от световна величина. Музикалните събития са обособени в шест групи: „Големите световни оркестри“, „Концерти към полунощ“, „Рецитали и камерна музика“, „Музика от 21 век“, “Mozart Week in Residence” и Международен форум на композиторите. Концерти и събития също ще бъдат организирани на открито, както и конференции, записи и издания на книги, както и извънредни шоу спектакли.