Затварят Двореца на музиката във Валенсия за една година

Затварят Двореца на музиката във Валенсия за една година

за една година

Общинският съвет на Валенсия взе решение за цялостен ремонт на двете зали на  Двореца на музиката /Palau de la Música/, които няма да бъдат активни поне през следващия сезон. Това обяви директорът на културната институция и общински съветник във Валенсия Глория Тейо. Тя заяви, че в резултат на необходимостта от поправка на покривите на залите „Родриго“ и „Итурби“, ще се наложи цялостно обследване на сградата, построена преди 32 години.

Според Тейо, техниците ще издадат предписания, за да се извърши не само подмяната на покривните конструкции, а  и обновяване на подовата климатична система, смяна на седалките, подновяване на акустичните панели и на повдигащата система за платформи.

Намерението  е да се възстанови пространството и да се намали високото енергийно потребление на сградата. В края на юни музикалната институция бе затворена заради свличане на покривни панели в зала „Родриго“, които според техническия персонал се дължат на „течове на климатичната система“.

"Ще направим нов Палау, като възстановим всичко в един актуален и модерен вид“, поясни изпълнителният директор Винсет Рос. Той настоява не само за вътрешните подобрения, а и за външния вид на сградата, като призова общината да проучи състоянието на екстериора, от който липсват някои детайли.

Съветник Тейо обясни, че добавените декоративни елемент все още са в гаранционен срок и провежда консултации с техниците, по чиято преценка те могат да бъдат подредени отново или премахнати изцяло. Успоредно с това се подготвят и нови условия в договор за поддръжка, които да обхващат не само почистването на Двореца, но и малките периодични ремонти. За целта ще бъдат отпуснати около 200 000 евро.

Тъй като Дворецът на музиката във Валенсия е затворен заради ремонт, ръководството премества планираните концерти и спектакли за сезон 2019-2020. Около 60% от програмата ще бъде показана в Двореца на конгресите, Двореца на изкуствата и Алмудин във Валенсия, като се водят разговори и с други културни пространства.

Не бяха спестени и критиките. Говорителят на групата на Народната партия в Община Валенсия Мария Хосе Катала заяви, че ще представи предложение на пленарното заседание за „цялостен одит на Двореца на музиката“ и поиска от мениджърите „да се захващат за работа, за да може залата да отвори врати възможно най-скоро“. По думите й, че „„Двореца на музиката“ е музикална институция „par excellencе“ на град Валенсия и не може да  остане затворена дълго време“. От своя страна, говорителят на „Сиудаданос“ Фернандо Хинер поиска плана за възстановяване на Двореца „с конкретни срокове и бюджет. Не може да затваряш една сграда, като казваш, че липсва информация за това колко време ще продължи ремонта и каква е цената му“. Според него, Тейо е признала в писмен вид още през 2017г., че климатиците в сградата са били поправени.