Награждават Райна Кабаиванска с престижното отличие „Мария Калас“

На 2 август 2019г.

Неповторимата Райна Кабаиванска ще бъде удостоена с Международната награда „Мария Калас“ по време на официална церемония  утре, 2 август 2019г. от 17.30ч. местно време в хотел „Due Torri“ във Верона, съобщават световните медии.

Датата не е избрана случайно, тъй като на 2 август 1947г. „Божествената“  Калас прави своя дебют на Арена ди Верона в спектакъла „Джоконда“ от Амилкаре Понкиели, дирижиран от Тулио Серафин. И тук има българска следа, тъй като ролята на Лаура Адорно е поверена на българската оперна прима Елена Николай. Калас си партнира на сцената и с Ричард Тъкър /в ролята на Енцо Грималди/, който също като нея дебютира на Арена ди Верона.

Отличието, което ще получи Маестра Кабаиванска, ще бъде връчено за шеста поредна година с подкрепата и спомоществователството на Община Верона. Наградата е учредена от италианския оркестров диригент Никола Гуерини, който ръководи Международния фестивал на името на Мария Калас. През годините носители на приза са били режисьорът Франко Дзефирели, сопраното Мария Киара, баритоните Ренато Брузон и Роландо Панерай и тенорът Джанфранко Чекеле. Наградата е под формата на бронзова статуетка, изработена от легендарния италиански скулптор Албано Поли.

На церемонията ще вземат участие учениците на голямата оперна певица от Института "Веки Тонели" в Модена - италианското сопрано Киара Изотон и венецуелския тенор Рейналдо Дроз, които ще изпълнят арии и дуети от оперите „Риголето“, „Тоска“ и „Бохеми“ под клавирния съпровод на Давиде Финоти. 

Очаквайте още подробности за утрешното събитие!

Впоследствие, от 12 до 18 август, Райна Кабаиванска ще обучава своите възпитаници в „ускорен уъркшоп“, който ще се проведе в родния град на Джакомо Пучини – Лука. Там тя ще им предостави безценни съвети и насоки в усъвършенстването на техниката на вокалната интерпретация на негови оперни произведения.

Припомняме ви, че от 10 до 29 септември Райна Кабаиванска ще бъде в София за своя 19-ти международен майсторски клас за млади оперни певци, организиран от Нов български университет. Легендарната оперна актриса се завръща в България, за да работи с млади оперни таланти от целия свят, да споделя с тях своя изключителен сценичен и житейски опит. 

Райна Кабаиванска ще прослуша лично кандидатите на 10 септември в Софийската опера и балет. Изискванията към тях са да имат музикално образование или в момента да се обучават във висше музикално училище, да са на възраст до 32 години и да са подготвили пет арии по свой избор. Регистрацията вече е активна на www.rainakabaivanska.net и ще продължи до 6 септември. Между кандидатите Кабаиванска ще избере до 12 певци за участие в майсторския клас. 

Галаконцертът на майсторския клас ще се проведе на 29 септември в Софийска опера и балет. Тогава Райна Кабаиванска ще присъди и стипендии от своя дарителски фонд в Нов български университет.