Най-обичаното мецосопрано в света Елина Гаранча с галаконцерт в НДК на 23 септември

Най-обичаното мецосопрано в света Елина Гаранча с галаконцерт в НДК на 23 септември

концерт на 23.09 в София

Елина Гаранча, признатата в цял свят притежателка  на уникален тембър и чувствен глас, ще пее  в Зала 1 на НДК на 23 септември. Поканата идва от Софийската филхармония, а концерта на красивото мецосопрано ще дирижира един от най-обичаните съвременни диригенти Карел Марк Чичон.

За почитателите на класическата музика събитието с участието на звезда от ранга на Гаранча е истински празник. Неповторимото мецосопрано идва у нас в разцвета на своята кариера. Само преди няколко месеца Елина откри сезона на Метрополитън опера с новата продукция на “Самсон и Далила”, диригент Яник Незе-Сеген.  Красивата визия, изключителната техника и искреност на  изпълненията ѝ осигуряват чести гостувания във Виенската Щатсопера, Берлинската Щатсопера, Баварската опера в Мюнхен, Карнеги Хол в Ню Йорк и Уигмор Хол в Лондон, участия в различни гала вечери и фестивали във всички точки на света. Любими на публиката са съвместните ѝ концерти с руското сопрано Анна Нетребко, с която в момента са най-популярните женски оперни вокали в света.

За концерта си в София Елина Гаранча е подготвила репертоар с любими оперни арии на Верди, Пучини и Чилеа, както и песни на Гардел, Гасталдон и други. Професионалният и услужлив глас на певицата позволява тя да изпълнява и най-сложния репертоар с лекота и изящество, излъчвайки абсолютна женственост и оставяйки публиката без дъх.

В света на операта не е рядкост сцената да събере двама души и в живота, както се случва с Елина Гаранча и британския диригент Карел Марк Чичон, с когото имат щастлив брак и две дъщери. Семейството продължава да концертира заедно, както ще се случи  и на сцената на Зала 1 на НДК на 23 септември.

Гаранча е родена в музикално семейство в Рига, Латвия. Учила е в Латвийската музикална академия, където е преподавала нейната майка. Елина Гаранча печели Международния конкурс за певци “Мириам Хелин” през 1999г., а две години по-късно става финалист в престижния “BBC Cardiff Singer of the World Competition”.

Гаранча започва професионалната си кариера през 1999г. като гостуващ артист в Щатсопера Майнинген, където изпълнява много главни роли. След това тя гостува често на Франкфуртската опера. За кратко време Елина се утвържава като една от най-големите оперни знаменитости в света с участието си в главните роли на много престижни оперни сцени и изпълненията си с най-добрите симфонични оркестри. Тя завладява сърцата на публиката с красивия си глас, интелигентност, музициране и въздействащи сценични превъплащения.

През септември 2005г. Гарача подписва ексклузивен договор с Deutsche Grammophon (DG).  Нейният първи самостоятелен звукозаписен проект “Aria Cantilena” е издаден през март 2007г., а  отзвукът от него е изцяло положителен.  Албумите ѝ също печелят адмирациите на критиката и почитателите на оперното изкуство. Те й носят ECHO Klassik award – за “Romantique”  през 2012г. и за “Meditation” през 2015г. Последният албум на Елина Гаранча ”Revive” беше издаден в края на 2016г. и единодушно похвален от критиката: “вълнуващ диск, с изобилие от разкошно качество (The Telegraph).

Последните новости около Елина Гаранча включват положителните отзиви след дебюта ѝ в ролята на принцеса Еболи в новата продукция на “Дон Карлос” на Националната опера - Париж и ролята ѝ на Далила в продукцията на Виенската Щатсопера “Самсон и Далила”. Наскоро излезе DVD с изпълнението ѝ в операта “Фаворитката” на сцената на Баварската опера в Мюнхен. Тя участва и в продукцията на Метрополитън опера “Кавалерът на розата”, която се излъчи на живо от Ню Йорк в киносалоните по цял свят.

Гаранча е носител на много награди, сред които  “Певица на годината” на наградите МИДЕМ за класическа музика в Кан и “Певица на годината“ на престижните награди ECHO Klassik (2007),  “Вокалист на годината” на специализираното издание “Musical America” през 2010г.

Сред забележителните ѝ участия в галаконцерти и рецитали е изпълнението й във Вердиевия “Реквием”  в Ла Скала - Милано с диригент Даниел Баренбойм  и с участието на Аня Хартерос, Йонас Кауфман, Рене Папе, като записът е издаден на CD/DVD от Decca.

През май 2013г. Виенската Щатсопера удостоява Елина Гаранча с почетната титла "Камерзингерин”, с която се награждават изключителни оперни гласове. Елина е един от най-младите носители на наградата, почетена заради  отдадеността й към оперния театър, нейните над 1040 изпълнения и 11 оперни роли на неговата сцена от дебюта й през 2003г.

Понастоящем Карел Марк Чичон е главен диригент и артистичен директор на Филхармоничния оркестър на Гран Канария. Преди това, в продължение на 6 години е главен диригент на Филхармоничния оркестър на Дойче радио. Британският маестро е възпитаник на Кралската музикална академия и Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена.

 През 2016г. Карел Марк Чичон е избран за “Приятел на Кралската музикална академия” в Лондон, като признание за професионалните му постижения. Той се качва на диригентския пулт на Метрополитън опера – Ню Йорк, Виенската  Щатсопера, Дойче Опера в Берлин, Баварската опера в Мюнхен, Римския оперен театър, Teatro Comunale в Болоня и др. През годините Чичон застава пред Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам, Лондонския симфоничен оркестър, Английския камерен оркестър, Холандския филхармоничен радиооркестър, Виенския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Токио, Филхармоничния оркестър на Монте Карло, Руската национална опера и др.

В началото на 2016г. Карел Марк Чичон прави своя  високо оценен дебют в Метрополитън Опера – Ню Йорк с “Мадам Бътерфлай”, който беше излъчен на живо, в HD  формат, в над 2000 киносалона в 66 страни в целия свят.Карел редовно участва в звукозаписи на Deutsche Grammophon, като наскоро записа още два компактдиска за реномирания лейбъл.

Концертът на оперната прима Елина Гаранча ще е поредното предизвикателство, с което Националния ни филхармоничен оркестър ще докаже професионализма и световното си ниво. Само преди няколко месеца, отново по покана на Софийска филхармония, гостува легендарното сопрано Анджела Георгиу, която остана впечатлена от българския диригент Найден Тодоров, филхармониците ни и топлото просрещане на българската публика.

Билетите за музикалното събитие на 23 септември вече са в продажба на касите на НДК, Зала България  и в мрежата на Eventim, цените са от 40 до 150 лв.