Испаноезични победители на „Опералия“ 2019 в Прага

Испаноезични победители на „Опералия“ 2019 в Прага

Конкурсът на Пласидо Доминго

Приключи 27-то издание на престижния конкурс за млади оперни певци „Опералия“, който се състоя през тази година в Прага. Музикалната надпревара, която се провежда от основаването си през 1993г., определи имената на победителите.  

Гватемалското сопрано Адриана Гонсалес и испанският тенор с баски корени Шабиер Андуага бяха удостоени не само с първата награда, чийто размер възлиза на 30 000 евро. Те спечелиха и специалните отличия за изпълнение на испанска сарсуела, които носят имената на изтъкнатите певци Пласидо Доминго Ферер и Пепита Ембил-  родители на учредителя на конкурса, тенорът Пласидо Доминго. Любопитното е, че Гонсалес и Андуага се явиха  в една и съща година /2017г./ на конкурса „Виняс“ в Барселона и тогава бяха класирани на второ и пето място.

На второ място бяха класирани руското мецосопрано Мария Катаева и южнокорейскияj баритон Гихоон Ким, като всеки  от тях получи сумата от 20 000 евро. Двамата взеха  и Наградата на публиката. Тя е възпитаничка на Консерваторията в Санкт Петербург и завърши младежката програма на „Дойче опер ам Рейн“, а той зае второ място на Конкурса „Чайковски“ преди около месец, като приключва магистратурата си във Висшето училище за музика, театър и медии в Хановер.

До третото място успяха да достигнат шведското сопрано Кристина Нилсон и немско- американският контратенор Ари Нусбаум Коен, които си тръгнаха от конкурса с 10 000 евро. Името на младата оперна певица съвпада с това на нейната колежка и сънародничка Кристина Нилсон (1843-1921), която е била омъжена за испанския журналист и благородник Анхел Вайехо Миранда и за която се твърди, че е една от вдъхновителките на „Фантомът на операта“.  

Две специални награди бяха връчени на конкурса „Опералия“ -2019. С първата – на името на Биргит Нилсон бяха отличени американското сопрано Фелисия Мур и споменатата Кристина Нилсон. Вторият приз „КултурАрте“  на стойност 10 000 евро бе връчен на руското сопрано Анна Шаповалова.

Журито бе съставено от авторитетни специалисти в областта на оперното изкуство, сред които директори на световни оперни театри, артистични съветници и журналисти. Ежегодно в конкурса „Опералия“ участват 1000 кандидати за слава на възраст между 18 и 32 години от различни страни, но и тази година нямаше претенденти от България. В списъка с победители от конкурса блести името на българската оперна прима Соня Йончева, чиято стремителна кариера продължава из световните сцени.