Музиката, като втори шанс за затворниците в Перу

Музиката, като втори шанс за затворниците в Перу

Достъп до инструменти и оркестър

В Перу затворници получават достъп до музикални инструменти и участие в оркестър, съобщава  информационната агенция Associated Press от столицата Лима. „Държейки цигулка, саксофон или кларинет в оковани с белезници ръце, над 20 затворници бяха транспортирани с брониран автобус, за да свирят редом до музикантите от симфоничния оркестър в Националния театър в Лима, столицата на Перу“, пише агенцията в репортаж, озаглавен „Бетовен зад решетките – Перу рехабилитира затворниците с музика“. Става дума за наскоро проведена безпрецедентна акция, при която е бил осъществен „пионерски проект за рехабилитация на престъпници, осъдени за убийства, грабежи и трафик на наркотици“. На 19 юли 2019г. в продължение на три часа лишените от свобода са били обучавани от професионални музиканти, заобиколени от близо 50 пазачи, зорко следящи за евентуална възможност за бягство, а едно от изпълнените с общи усилия произведения, е била Празнична увертюра на Шостакович.

Проектът наистина се смята за уникален, тъй като за първи път в историята на Перу затворници с най-тежки присъди, като тези за убийство, тежък грабеж и трафик на наркотици, напускат затвора на Ел Каяо, за да влязат в репетиционната зала на оркестъра в Лима и да бъдат обучавани от професионалните музиканти на Gran Teatro Nacional. Основната задача– да се сформира „затворнически симфоничен оркестър“ навреме, тъй като през 2021г. южноамериканската държава ще празнува 200 години независимост. Много от лишените от свобода дори не познават азбуката и са неграмотни, но пък вече могат да четат ноти и дори някои от тях „са се научили да свирят тема от „Игра на тронове“, както и произведения на Бетовен“, се казва още в информацията на AP.

„Музиката трансформира човешките същества“ – думите са на проф. Перси Трухияно, който се занимава с музикалното обучение в затвора, той казва още, че „тя е възможност да се родят наново, да заживеят наново…“, говорейки за затворниците. Според него, музиката им дава и самочувствие, и възможност за работа, като се има предвид колко трудно е за един човек, белязан от стигмата „бивш затворник“, да си намери работа след излежаване на присъдата. Перу започна още през 2017г. дългосрочен проект за преподаване на музика в затворите, с цел търсене на възможности за ресоциализация на затворниците и формирането на симфоничен ансамбъл с тяхно участие. Първият затвор, който прие проекта, е именно този в Ел Каяо, а към днешна дата инициативата се разработва в четири центъра за задържане на лишени от свобода в цялата страна, в която, според официални данни от март 2019г., има 105 232 затворници, въдворени в 69 затвора.