Виенски виртуози откриват международния фестивал „Моцартови празници“ 2019

Виенски виртуози откриват международния фестивал „Моцартови празници“ 2019

23 -25 август в Правец

Световнопризнатите виенски виртуози от „Моцарт трио“ поставят началото на 15-ото издание на международния фестивал „Моцартови празници“ тази година. От 23 до 25 август живописната природа на Правец отново ще стане сцена на изискана селекция от концерти, почитащи гениалния австрийски композитор.

Артистичният директор на фестивала проф. Борислава Танева споделя: "Геният на Моцарт се е проявявал във всички жанрове – от операта до симфоничната, камерна и солова музика. Бихме искали да покажем точно това разнообразие на абсолютния му талант“. Интервю на Радостина Узунова с Борислава Танева ще откриете в звуковия файл под снимките вляво. Фестивалът се осъществява с медийното партньорство на Класик ФМ радио.

Откриващият концерт на 23 август е реверанс към почитателите на камерната музика. Виенчаните Ирина, Даниел и Дитхард Аунер от „Моцарт трио“ са чести гости на най-престижните фестивали в Европа и Азия. Богатият им репертоар обхваща всички класически стилове. В Читалище „ЗАРЯ“- 1895 в Правец те ще представят произведения на Моцарт, Шостакович и Дворжак.

Тематично матине с акцент върху бъдещите звезди на класиката открива втория ден на фестивала. Лауреатите на международния конкурс за инструменталисти „Панчо Владигеров“ – 2019 – пианистката Мария-Десислава Стойчева и цигуларката Нанджу Лий (Корея), са подготвили програма с творби на Моцарт, Панчо Владигеров, Шопен и Хюбай.

Вечерта на 24 август е поверена на талантливата оперна певица Мила Михова и пианиста Николай Стойков. Арии от опери на Моцарт, Верди, Росини, Белини и др. ще звучат в изтънчената обстановка на „РИУ Правец Ризорт“.

На 25 август публиката ще се докосне до таланта на Малкия Моцарт, както наричат Ивайло Василев. Детето-чудо на пианото е едва на 11 години, но вече има повече от 20 награди на престижни международни конкурси. Ивайло ще ни въведе в света на Бах, Моцарт и Рахманинов.

Традиционната „Среща с автограф“ тази година е с маестро Найден Тодоров. Талантливият български диригент и директор на Софийската филхармония е работил с някои от най-големите съвременни звезди на световната сцена. Сред тях са Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Соня Йончева, Анджела Георгиу, Вадим Репин, Юлиан Рахлин, Максим Венгеров, Сара Чанг, Паул Бадура-Скода, Патриция Копачинская и др.

Найден Тодоров ще дирижира и „Реквием“ от Моцарт в специално посвещение към Христина Ангелакова – вдъхновител и дългогодишен артистичен директор на фестивала, която ни напусна миналата година. Незавършеният шедьовър на Моцарт, признат за едно от най-важните произведения в неговото творчество, ще звучи на откритата сцена пред езерото на „РИУ Правец Ризорт“ в изпълнение на Софийската филхармония, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ и солистите Беса Лугичи – сопран, Виолета Радомирска – мецосопран, Михаил Михайлов – тенор и Ивайло Джуров – бас.

Билетите за вечерните концерти на 24 и 25 август на цени от 20 и 30 лева вече са налични в мрежата на eventim.bg.

Всички гости на фестивала могат да се възползват и от атрактивните оферти на РИУ Правец Ризорт Голф и СПА.

Пълна програма на XV международен фестивал „Моцартови празници“
Посвещава се на 120 годишнината от рождението на Панчо Владигеров

23.08 - Читалище „ЗАРЯ“ 1895

20:30 - Моцарт Трио - Виена
Даниел Аунер - цигулка
Дитхард Аунер - виолончело
Ирина Аунер - пиано
в програмата: В. А. Моцарт, Д. Шостакович, А. Дворжак
вход свободен

24.08 - RIU Pravets Resort


11:00 - Концерт на лауреати от международния конкурс за инструменталисти „Панчо Владигеров“ Шумен, 2019

Мария-Десислава Стойчева – пиано
Нанджу Лий (Корея) – цигулка
с участието на Марина Капитанова - пиано
в програмата: Моцарт, Панчо Владигеров, Шопен и Хюбай
вход свободен


20:30 - Концерт с арии от опери на Моцарт, Росини, Верди и др.
Мила Михова - сопран
Николай Стойков - пиано


25.08 - RIU Pravets Resort


11:00 - Концерт на Ивайло Василев - пиано
в програмата: творби от световната музикална класика
вход свободен


17:00 - „Среща с автограф” с Найден Тодоров


20:30 - „РЕКВИЕМ“ в памет на Христина Ангелакова

Софийска филхармония
Национален филхармоничен хор
Диригент: Найден Тодоров
Солисти:
Беса Лугичи - сопран
Виолета Радомирска - мецосопран
Михаил Михайлов - тенор
Ивайло Джуров - бас