Майкъл Тилсън Томас ще получи Награда на Кенеди център

Сред още знаменитости

Изтъкнатият американски диригент Майкъл Тилсън Томас ще получи една от Почетните Награди на Кенеди център през 2019г. Неговото име фигурира в списъка с личности от музикалния и артистичен свят, които ще получат престижното отличие за цялостния си принос. Останалите носители са блестящата холивудска актриса, режисьор и продуцент Сали Фийлд /„Мисис Даутфайър“, „Форест Гъмп“, „Професия Блондинка 2“ и др./, „първата дама на рока“ Линда Ронстад , забележителните музиканти от формацията „Ърт, уинд енд файър“ и телевизионната поредица „Улица Сезам“, известна по целия свят.

Майкъл Тилсън Томас е дългогодишен музикален директор на Симфоничния оркестър на Сан Франциско, с който ще се раздели официално през лятото на 2020г. Работи като основател и артистичен директор на Американската оркестрова академия New World Symphony и е почетен диригент на Лондонския симфоничен оркестър. Друго негово амплоа е работата му като композитор и продуцент на мултимедийни проекти, които се отнасят до музикалното образование. Авторитетното отличие на Кенеди център ще се нареди сред колекцията му от 11-те „Грами“, които получава за свои записи, Наградата „Пийбоди“ и Националния медал за изкуства.

Почетните Награди на Кенеди център се считат за едни от най-високите професионални отличия за артисти. От 1978г. с тях са удостоени редица ярки имена в областта на класическата музика – Артур Рубинщайн, Рудолф Серкин, Ленард Бърнстейн, Исак Щерн, Йехуди Менухин,  Пласидо Доминго, Лучано Павароти, Сейджи Озава, Марта Аргерич и др. Призовете са ставали притежание на Франк Синатра, Фред Астер, Ела Фицджералд, Арита Франклин, Каунт Бейси, Стиви Уондър, Опра Уинфри и др.

„Центърът за сценични изкуства „Джон Ф.Кенеди“ награждава знаменитости, които чрез своята артистичност са оставили незаличим отпечатък върху нашето културно съзнание“, заяви председателят на институцията Дейвид М.Рубенщайн. „ Основният критерий в процеса на подбор е превъзходството“, допълва той.

Официалната церемония ще се проведе на 7 декември тази година в Кенеди център - Вашингтон.