Добринка Табакова – специален гост на Фестивала за камерна музика „Неотъпкана пътека“ в село Ковачевица

Добринка Табакова – специален гост на Фестивала за камерна музика „Неотъпкана пътека“ в село Ковачевица

Българката, номинирана за „Грами“

Дни преди да дойде в България като специален гост на Фестивала за камерна музика „Неотъпкана пътека" в село Ковачевица, Добринка Табакова завършва последните щрихи на симфонична творба за BBC Proms 2019. Пиесата е посветена на 150 години от рождението на диригента Хенри Уд, създател на престижния летен фестивал в Британската столица. Премиерното изпълнение ще бъде на 31 август 2019г. в Роял Албърт Хол от Симфоничния оркестър на Би Би Си, на който Добринка Табакова е резидентен композитор. „Музикантите от оркестъра са забележителни; по-важното е, че те имат много широк репертоар, което е много освобождаващо за мен като композитор“, сподели Добринка Табакова в телефонно интервю за  Класик ФМ радио, излъчено в съботното издание на „Сутрешно кафе“.

Наскоро българската композиторка, номинирана за „Грами“ получи още едно високо признание – творбата й „Вековни медитации“ (Centuries of Meditations) бе обявена за една от най-добрите, написани във Великобритания през последните 25 години. Тази есен й предстои турне в 11 града на Англия, в които пиесата ще бъде изпълнена от City of London Sinfonia в партньорство с местните катедрални хорове. „Вековни медитации“  е написана през 2012 г. специално за най-стария фестивали за класическа музика „The Three Choirs Festival“, организиран от катедралните хорове на градовете Херефорд, Глостър и Уинчестър.

В началото на месец август очакваме Добринка Табакова отново в България като специален гост на Фестивала за камерна музика „Неотъпкана пътека“ в село  Ковачевица, на който тя е своеобразен „кръстник“ . Миналогодишното първо издание на форума беше открито с пиесата й „Родопа“,   изпълнена от създателите на феста пианистката Лора Чекоратова и цигуларя Георги Вълчев. Тази година във всяка от четирите вечери  на фестивала ще бъде изпълнявана нейна музика.

Какво още сподели Добринка Табакова, ще научите от  интервюто на Радостина Узунова, разположено в звуковия файл под снимките вляво.