Карлос Саура: “Операта няма нищо общо с киното. Това са различни езици”

Режисира операта „Дон Жуан“ през есента

Тази есен емблематичният испански кинорежисьор Карлос Саура ще постави операта „Дон Жуан“ от В.А. Моцарт в Ла Коруня- първият испански град, в който е показана през 1798г. Премиерните спектакли ще се състоят на 13 и 15 септември 2019г. под диригентската палка на Мигел Анхел Мартинес и режисурата на Саура, който вече постави друго забележително заглавие от оперната литература – „Кармен“ от Жорж Бизе. „Сценографията е основана на опростяване на елементите в нея. Надявам се, че така публиката ще бъде въвлечена много по-ефективно в развитието на сюжета заедно с музиката и певците“, заяви 87-годишният кинотворец в интервю за вестник „Гласът на Галисия“. „Връзката между оперното действие, оркестъра и певците е от основно значение за разбирането на творбата. Изпитвам огромно уважение към диригента. Считам, че режисьорът трябва да бъде подчинен на същността на операта, а именно на музиката и певците“, подчертава той.

Създателят на шедьоври в седмото изкуство като „Ана и вълците“, „Братовчедката Анхелика“, „Стреляй!“, „Кармен“ „Фламенко“, „Танго“, „Иберия“ си припомни работата върху филма „Аз, Дон Жуан“ от 2009г., който бе показан и в България. „Направих много лична версия на Дон Жуан в киното, която събира всички мои размисли за отношенията между композитора В.А.Моцарт и либретиста Лоренцо да Понте. Днес такъв персонаж може да се определи като същината на мачизма, но ние трябва да усетим тънкото чувство за хумор, което се прокрадва в произведението. Тази Моцартова опера има всички предпоставки да бъде страхотен спектакъл с прекрасната си музика и умело вплетеното либрето“, заявява Саура.

„Бих искал филма ми „Аз, Дон Жуан“ да окаже влияние, въпреки че операта няма нищо общо с киното - тя има свой собствен език…Възможно е да има някаква почти неизбежна връзка, но аз се сблъсквам с опера с напълно различна визия от тази на кинематографията. Затова поставям творбата в нейната опростеност, като поставям граница на споровете и се надявам така да бъде представена, въпреки че мога да допринеса много повече от това“, споделя Саура.

Припомняме ви, че през 2013г. Карлос Саура бе удостоен с академичното звание „Доктор Хонорис Кауза“ на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и даде ексклузивно интервю за Класик ФМ радио, което ще откриете ТУК