Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE ще свири на Римския стадион в Пловдив

Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE ще свири на Римския стадион в Пловдив

24 юли, 19ч., вход свободен

Концерт на Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE за втора поредна година ще зарадва жителите и гостите на Европейска столица на културата. Събитието ще се състои на Римски стадион в Пловдив на 24 юли (сряда) от 19.00 часа с вход свободен.

Младежкият симфоничен оркестър се организира от фондация „Музикартисимо“. Ядрото му включва талантливите млади български музиканти от филхармония „Пионер”, НУМТИ „Добрин Петков” - Пловдив, НМУ „Л. Пипков” - София, НУИ „Панайот Пипков” – Плевен, НУИ „Добри Христов” – Варна, НМА „Проф. П. Владигеров”, АМТИИ и др. Към тях се присъединяват техни връстници - оркестранти от Балканите и Европа.

Начело на оркестъра застават талантливият млад български диригент Цанислав Петков и гръцкият му колега Димостенис Фотиадис, а солист ще бъде световноизвестният цигулар Светлин Русев – концертмайстор от Романска Швейцария.

Публиката ще има възможност да се наслади на изпълнения, резултат от целогодишната подготовка и обучение на млади музиканти от България, Балканите и Европа, както и представители на различни музикални образователни школи. „Този оркестър е плод на 3-годишен труд с отделните звена. Основата през първите две години са музикантите от Младежка филхармония „Пионер”, като през втората година вече се превръща Балкански младежки симфоничен оркестър с гост-инструменталисти от региона. Тази година вече е прераснал на Европейски младежки симфоничен оркестър, като имаме инструменталисти от 7 европейски държави“, разкри диригента Цанислав Петков в ефира на Класик ФМ радио.  „Предвид всичко, те са от различни националности и работния език е на английски. На моменти изпадаме дори в комични ситуации, в които малките инструменталисти ог България не разбират съвсем английски все още- Учат го, но не е усъвършенстван, и се налага да допълвам на български, а Димостенис на гръцки- за гръцките колеги. Те сами се обучават помежду си на езика на другия. След репетиционно време, освен в допълнителна подготовка, е и един своеонравен езиков курс“, пояснява маестро Петков. По думите му, „това са деца, които трябва да бъдат обгрижвани. Ако успеем да продължим идеята PROGRESSIVE, дано продължим да събираме деца поне от близките страни, но не за 1-2 концерта, а и да установяваме добрата практика- деца се запознават с деца от други държави, обменят опит, контактуват помежду си и някак си се примесваме те към нас и ние към тях. Надявам се това да продължи именно заради тази идея“, каза той.

По време на концерта, за пръв път пред публика, ще бъде представена творбата Триптих” на българската композиторка Пенка Кунева, която от години живее и работи в Холивуд. Наред с успехите си в целия свят, прочутата музикална авторка работи активно и с български творци. Нейно дело е и част от  музиката във филма на Милко Лазаров „АГА", спечелил над 30 престижни световни награди.

„Творбата е написана  специално за този оркестър. С голямо удоволствие работим по това произведение, като децата са искрено ентусиазирани, защото може би нейната музика е близо до тях не само защото е написано преди 2 месеца, а защото откровено ги е уцелила какво точно им се свири“, добави Цанислав Петков.

В своя Гала концерт младите музиканти ще почетат и 120 години от рождението на един от най-големите български композитори - Панчо Владигеров, станал част от европейския музикален елит още през 20-те години на миналия век.

„Светлин Русев избра да изпълни Песен из „Българска сюита“, допълни Петков. Цигуларят ще бъде солист и на „Кармен Фантазия“ от Сарасате,  а в програмата са включени и Увертюра „Италианката в Алжир“ от Росини, Унгарски танц № 5 от Брамс, Славянски танц № 8 от Антонин Дворжак, Сарабанда от „Класично и романтично“ от Панчо Владигеров, както и „Половецки танци“ от Александър Бородин.

В пилотното си издание през 2018г. в концертите на Римския стадион в Пловдив солист бе Теодосий Спасов, а диригент - Любомир Денев-син, както и млади музиканти от България, Гърция, Сърбия, Македония и Турция.

По време на престоя на Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE в Пловдив ще се проведат още поредица от репетиции, музикални работилници и уроци на изтъкнати педагози, някои от които участват и в самия оркестър заедно с младите оркестранти.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с диригента Цанислав Петков ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.

Във връзка с този музикален проект ще откриете и интервю на Радостина Узунова с Мила Павлова- артистичен директор на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” и председател на Фондация „Музикартисимо”.