Хуан Диего Флорес ще представи нов образователен проект

проект в Перу

На 21 юли големият перуански тенор Хуан Диего Флорес и Симфоничния оркестър и Младежкият хор „Симфония за Перу“ /"Sinfonía por el Perú"/, дирижирани от Маестро Уго Карио Авело, ще се изявят за първи път на Големия площад в Лима в един исторически концерт. С него ще започнат честванията на националните празници в страната – 28 юли – Ден на независимостта  и 29 юли – Ден на въоръжените сили и Националната полиция в Перу. Репертоарът, който ще бъде изпълнен, съчетава класическа музика, оперни произведения и перуанска музика.

Концертът ще бъде безплатен за всички посетители и ще послужи за основа за популяризиране на нов музикално-образователен проект -  Международен център за музикално усъвършенстване „Симфония за Перу". Целта е да бъде основано висше учебно заведение с възможно най-високо национално и международно ниво на преподаване. Идеята е да се съберат най-талантливите млади перуанци и латиноамериканци. които желаят да усъвършенстват музикалните си познания с именити преподаватели от целия свят.

„Симфония за Перу“, създадена от Хуан Диего Флорес, представлява социална програма, която чрез музикално образование възпитава положителните ценности в живота на деца и младежи в риск, чиято възраст е между 5 и 15 години. Понастоящем повече от 7000 деца участват в инициативата, като са разпределени в 20 центъра за музикално образование в различни райони на Перу. Те не е необходимо да пеят или да свирят на инструмент, а да имат желанието да научават нови неща. Резултатите от програмата показват повишение с 34% на самоефективността в училище, 19 % - на постоянството, 20% - на креативността , 30% - на самоуважението, както и намаление на агресията с 29%, с 26% - на физическото насилие в семейството и с 46% - на психологическия натиск в семейна среда.