Залцбургският фестивал залага на митичното през 2019г.

Залцбургският фестивал залага на митичното през 2019г.

20 юли-31 август

Митичните истории от древността все още повдигат важни въпроси и теми за човешкото съществуване , като войната, бягството, жертвите, отмъщението, вината и изкуплението. Това е основа, върху която е изградена програмата на Залцбургския фестивал през 2019г. Пет нови оперни продукции ще представи тазгодишното издание,  което акцентира на митичните герои. Организаторите обещават постановката „Идоменей“ от В.А. Моцарт, която ще бъде режисирана от Питър Селарс и дирижирана от Теодор Куренцис, да не остави никого безразличен. Владетелят, разкъсван между дълга към боговете и любовта към семейството си, е принуден да предприема действия. Това контрастира с осъзнаването на главния герой от „Едип“ на Джордже Енеску, който е  виновен без вина. Постановката ще бъде дирижирана от Инго Мецмахер. В афиша се откроява операта „Медея“ от Л.Керубини, чиято режисура е поверена на Саймън Стоун, а диригент ще бъде Томас Хенгелброк. Изключителната душевна драма на Медея, водена от любовно разочарование и кърваво отмъщение,  присъства и в творбата на Паскал Дюсапен. Той поставя съвременна версия в неговата оперна адаптация по мотиви от  „Медея. Материал“ на Хайнер Мюлер. Друго атрактивно заглавие е операта „Алчина“ от Г.Ф. Хендел, в която ще участва истинско съзвездие от оперни артисти- Чечилия Бартоли, Филип Жаруски и Сандрин Пийо. За почитателите на пародията и социалната сатира е включено и още едно заглавие - „Орфей в Ада“ от Ж.Офенбах с Енрике Мацола на диригентския пулт.

Освен изброените премиери, в програмата присъстват „Симон Боканегра“ от Дж. Верди под палката на маестро Валерий Гергиев и „Саломе“ от Р.Щраус с диригент Франц Велзер-Мьост. Концертна версия на операта „Адриана Лекуврьор“ от Фр.Чилеа ще изпълни двойката на сцената и в живота Анна Нетребко и Юсиф Ейвазов, а публиката ще бъде изкушена и от операта „Луиза Милер“ с участието на Пьотр Бечала, Пласидо Доминго и Нино Мачаидзе.

 Почитателите на инструменталния жанр ще се насладят на цикъла „Увертюра Спиричуъл- Лакриме“, подчинен на духовната тематика. За участие са поканени ансамблите  Collegium 1704 на Вацлав Лукс, двата състава на Жорди Савал (Hespèrion XXI и Le Concert des Nations), Вокалния колегиум на Гент с Филип Еревеге, Хор Акцентус и пианиста Игор Левин. В Залцбургския фестивал са включени и два цикъла, посветени на композиторите Джордже Енеску и Паскал Дюсапен

Оркестровите състави, които ще се включат в тазгодишния фестивал, са Виенската Филхармония (с диригенти Херберт Бломщед, Франц Велзер- Мьост, Рикардо Мути, Даниел Баренбойм и Бернард Хайтинк), Симфоничния оркестър на Баварското радио (дир. Яник Незе-Сеген), Берлинската филхармония (дир. Кирил Петренко), Гевандхаус оркестър Лайпциг (дир. Андрис Нелсонс) и Западно-източния оркестър „Диван“ (Даниел Баренбойм). Клавирни рецитали ще изнесат Григори Соколов, Игор Левит, Евгени Кисин, Аркади Володос, Маурицио Полити, Катя Буниатишвили и Мицуко Учида.

По всичко личи, че поредицата музикални събития ще съберат отново световни знаменитости от класическите сцени, както и многобройни ценители на качествената музика в Австрия. Авторитетният Залцбургски фестивал започва на 20 юли и ще продължи до 31 август.