Операта за Стив Джобс се играе за последно в Сан Франциско

Операта за Стив Джобс се играе за последно в Сан Франциско

Франциско през 2020г.

Влиянието на Стив Джобс върху съвременното общество е неоспоримо. Дори и днес почти осем години след неговата кончина плодовете от неговата работа получават широк прием. От 2011г. насам се публикуват книги и се снимат филми за този гений на нашето време.  Съществува и оперно произведение, което бе поставено за първи път преди две години под заглавие „(Р)еволюцията на Стив Джобс“. Създаването на творбата се дължи на усилията на оперните трупи в Сан Франциско, Санта Фе и Сиатъл, както и на музикалната школа „Джейкъбс“ към Университета на Индиана. Премиерата се проведе в Операта на Санта Фе под палката на Майкъл Кристи. Музиката е дело на Мейсън Бейтс, а либретото – на Марк Кемпбъл. Постановката стана носител на награда „Грами“ за най-добър оперен запис през 2018г., като изпревари творби на Верди и Джон Адамс.

Едноактното произведение има въведение, 17 сцени и епилог. Сюжетът пренася зрителите в различни моменти от особено значение в живота на Джобс. Един от тях е обръщането на предприемача към будизма. „Когато разбрах, че Джобс е бил будист през целия си съзнателен живот, реших, че неговата история оформя един кръг, който в японската калиграфия изразява светлината“, споделя либретистът Кемпбъл. Отправна точка в историята е пускането на оригиналния Айфон през 2007г., а впоследствие зрителите се връщат назад към 1973г. в Университета в  Рийд, където Джобс се вдъхновява в час по японска калиграфия. Сюжетната линия завършва отново през 2007г., като оформя своеобразна кръгла рамка на сценичното действие.

От Операта в Сан Франциско съобщават, че „(Р)еволюцията на Стив Джобс“ ще се играе за последен сезон през юни и юли 2020г. в поредица от 7 спектакъла.  Цените на билетите все още се уточняват.