Максим Емеляничев записва първи албум с Шотландския камерен оркестър

камерен оркестър

За първи път заедно Шотландският камерен оркестър (SCO) и неговият главен диригент Максим Емеляничев ще издадат албум, който ще се появи на 11 октомври 2019г. под знака на Linn Records. Репертоарът в диска включва  Симфония №9  в до мажор („Голямата”) от Франц Шуберт. Това е първото произведение, което изпълнява оркестъра под палката на Емеляничев през март 2018 г., след като младият маестро започва работа със състава. Ентусиазираните похвали от страна на публиката и оркестрантите доведоха до избирането му за главен диригент – длъжност, която ще заема официално от септември 2019г.

„Това произведение има огромно значение за мен, тъй като с него започна моето пътуване с Шотландския камерен оркестър," казва Емеляничев. „Има много блестящи записи на тази симфония, които много ми харесват и които вдъхновиха собствения ми прочит. Новият запис трябва да носи нещо съвременно като послание и с този албум искам да изследвам какво казва музиката в този момент, с този оркестър и в тази конкретна комбинация от изключителни музиканти“, споделя 31-годишният диригент.

Първият концерт на Максим Емеляничев като главен диригент през новия сезон ще се проведе на 14 ноември в Куинс Хол, Единбург, последван от две изяви в Глазгоу и Абърдийн. Програмата на концертите съдържа британската премиера на „Пет оркестрови пиеси“ от френския филмов композитор Филип Ерсан. Дебют с оркестъра ще направи немската цигуларка Каролин Видман, която ще интерпретира Втория цигулков концерт на Сергей Прокофиев. За контраст, младият руски диригент ще завърши концертните вечери със Симфония № 41 „Юпитер“ от  В.А.Моцарт.

Припомняме ви, че от 2016г. Максим Емеляничев е главен диригент на бароковият оркестър Il Pomo d'Oro, сформиран от музиканти - специалисти в областта на исторически информираното изпълнение, чийто концертмайстор е цигуларката Зефира Вълова. През същата година ансамбълът гостува в България  в рамките на фестивала „Изкуството на барока“.