В Еквадор правят световна премиера на недовършена творба от Хоакин Родриго

В Еквадор правят световна премиера на недовършена творба от Хоакин Родриго

творба от Хоакин Родриго

Недовършено произведение на испанския композитор Хоакин Родриго бе представена за първи път пред публика на концерт в Еквадор. Творбата носи заглавието „Азучена  от Кито“ и е препратка както към Света Богородица, така и към лилиумите, символизиращи  чистотата и непорочността. Произведението е свързано с живота на отшелница францисканка Мариана де Хесус Паредес и Флорес, живяла през 17 век. Тя е първата  монахиня от Еквадор, канонизирана за светица от Римокатолическата църква от папа Пий XII през 1950г. и днес  е считана за покровителка на южноамериканската страна. Либретото е написано от испанския поет, есеист, литературен критик, философ и преводач Хосе Мария Валверде. Оригиналният ръкопис на произведението е запазен от фондацията на името на Хоакин Родриго и съпругата му Виктория и може да бъде разгледан в изложба на Националната библиотека на Испания. Единствено арията „Сбогуването на Азучена“ е звучала на музикалния подиум, като за последен път е изпълнена на 24 ноември 1962г. в Мадрид от Исабел Пенагос.

Какви са обстоятелствата около появата пред публика на „Азучена от Кито“? „Еквадорският пианист Самир Ел Гоул се свързва с дъщерята на Хоакин Родриго Сесилия. Тя изпраща ръкопис на творба, чието създаване е било прекъснато заради прочутата „Фантазия за един джентълмен“. Идеята на Хоакин Родриго е да напише опера, но се получила недовършена канатата“,  разкрива артистичният директор на Симфоничния оркестър на Гуаякил Данте Анцолини. „В творбата откривам възвишени моменти, красива инструменталност и невероятно качество. Можем  все още съжаляваме, че не е завършена“, допълва той.

От своя страна, Сесилия Родриго заявява пред испанската информационна агенция ЕФЕ, че музиката на баща й е „светла, елегантна, рафинирана. Той искаше музиката му да достигне до възможно най-отдалечените кътчета на света и пребъде. Не го интересуваха парите, а да успее да направи тази музика да бъде вечна“.

„Азучена от Кито“ прозвуча за първи път в модерната концертна зала Градския централен театър „Елой Алфаро“ , Гуякил, Еквадор, в изпълнение на  Хора на Пичинча и Симфоничния оркестър на Гуаякил под диригентството на Данте Анцолини. Публиката беше допусната в музикалния салон при вход свободен. Премиерата се проведе по повод 20 години от кончината на композитора , като бе отбелязан и юбилей на Ръководство „Въздушно движение“ и отбрана на Еквадор. Концертът е част от сезона, през който Симфоничният оркестър на Гуаякил отбелязва 70 години от своето съществуване.

Република Еквадор е една от най-гъсто населените страни в Латинска Америка. След подписването на търговското споразумение между ЕС и Еквадор през 2017г. се наблюдава значителен ръст в стокообмена между европейските страни и Еквадор. Благоприятният климат в южноамериканската страна позволява целогодишно производство на банани, какао, кафе, цветя и др., както и развитие на туризма. Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми, разположено в звуковия файл под снимките вляво, с Нейно превъзходителство г-жа Мария дел Кармен Гонсалес Кабал, посланик на Еквадор, акредитиран за България със седалище в Унгария.