Whim‘n Rhythm от Йейлския университет гостуват с три концерта в България

12 юли, София, вход свободен

С три концерта в България гостува дамският университетски ансамбъл Whim ‘n Rhythm по покана на Клуба на Йейл в България (Yale Club of Bulgaria). Поредицата от музикални събития започна на 8 юли в Пловдив (Римски стадион) и на 9 юли в Перник (Дворец на културата), а на 12 юли гласовитите американки ще пеят в София (Национален музей „Земята и хората“). Концертът започва в 19 часа и ще бъде с вход свободен. Репертоарът на състава се характеризира със стилово разнообразие с концентрация предимно върху джазови композиции и обработки, в съчетание със спиричуъли, кънтри, поп музика и други.

Whim ‘n Rhythm е най-старият дамски акапелен ансамбъл на престижния американски университет Йейл. Основан е по подражание на мъжките акапелни групи в университета, чиято вокална традиция има близо 160-годишна история. Това е третото поред висше учебно заведение /колеж/, което в САЩ има свой собствен акапален ансамбъл.„В ансамбъла царува много добро сътрудничество, като е важно да се слушаме една друга.Това е единствената година, в която пеем заедно“, заяви хористката Aна Eърсбраун, която гостува в студиото на Класик ФМ радио.

Всички вокалистки са студентки в последната година на следването си, което гарантира опита и високите им вокални постижения. Четвъртокурсничките репетират около 5 часа на седмица, разпределени 2 пъти по 2 часа и по 1 час всички гласове по отделно. „Когато имаме концерт, се събираме заедно и репетираме по-дълго. Разбира се, времето е ценност. Налага се да лишаваме от определени видове дейности, но всички смятаме, че получаваме много повече в замяна на своята работа и отделеното време“, сподели в ефира на Класик ФМ хористката Ариела Зибиди. „Прослушванията се провеждат през пролетта на всяка година, като членовете на тазгодишния ансамбъл правят избора на своите наследници през идната година“, допълни Aна Eърсбраун. Двете дами поясниха, че ансамбълът се самоиздържа, като набира средства за това по време на концертите си, както и чрез дарения, без да получават финансиране от Йейлския университет.

Това е второто гостуване на Whim ‘n Rhythm в България. Посещението им е част от традиционното световно турне на състава, което тази година включва САЩ, Австралия, Колумбия, Япония, Китай, Индия, Тайланд, ЮАР, Румъния и България.

Концертите се организират от Yale Club of Bulgaria в партньорство с Българо-американската комисия за образователен обмен Фулбрайт и с любезното съдействие на Американския колеж в София. Събитието в Пловдив е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Концертът в София е финансиран от Програма „Култура” на Столична община.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с Aна Eърсбраун и Ариела Зибиди от Whim ‘n Rhythm в превод на пианиста и член на организационния екип от Клуба на Йейл в България Александър Лиалиос, разположено в звуковия файл под снимките вляво!