В Острава ще строят нова концертна зала

В Острава ще строят нова концертна зала

Чешкият град

Плановете за новата концертна зала на Острава ще се превърнат в реалност. Това се очаква от архитектурните бюра, които се надпреварваха да спечелят обявения конкурс от общината. Най-важното условие, което е поставено пред кандидатите,  бе да се съчетаят Градския културен център на Острава с новото музикално пространство. Центърът е построен от 1956 до 1961г. в съвременен класически стил и не е в състояние да отговори на съвременните изисквания в битката си за водещо културно средище.

От десетилетия  Острава се нуждае от подходяща концертна зала с отлична акустика, подходящ капацитет и съоръжения за музикантите от Филхармоничния оркестър Яначек.  Съставът носи името на чешкия композитор, който приключва земния си път в този град през 1928г. На Леош Яначек е кръстено и международното летище, разположено на 20 км. югозападно от центъра на населеното място.

Кандидатите в конкурса, обявен  от Община Острава, подаваха предложенията си до 21 септември 2018г. Едва сега става ясно, че проектът на американския архитект Стивън Хол, който работи с престижната компания Нагата Акустик, печели надпреварата, като идеята е да се построи зала с 1300 седящи места. По документи строежът трябва да започне най-късно през 2022г. и да приключи не по-рано от края на 2023г.

За да финансира подготовката и реализацията на този скъпоструващ проект, градската управа вече е създала специален фонд.  Засега средствата, които са постъпили в него, са в размер на 100 млн.чешки крони, заделени от общинския бюджет. Острава подписа Меморандум за сътрудничество с правителството на Чешката република, представлявано от Министерството на културата на страната, което отпусна сумата от 600 млн.чешки крони. Проектът бе подкрепен и от Моравско-силезийската област, която ще се включи във финансирането с 300 млн. чешки крони.

Острава е третият по големина град в Чешката република, вторият по големина град в Моравия и най-големият град в Силезия.  По данни от 2018г. жителите му наброяват почти 300 000 души. Острава е ежегоден домакин на редица музикални събития от различни жанрове, като се отличават Международния музикален фестивал „Леош Яначек” и музикалния фестивал „Св. Венчеслас“ за класическа музика, както и Острава Дейс с фокус върху съвременните композиции.