Уди Алън дебютира в „Ла Скала“ като оперен режисьор

Уди Алън дебютира в „Ла Скала“ като оперен режисьор

Американският творец

Американският кинорежисьор, актьор, сценарист, драматург и джаз кларинетист Уди Алън ще дебютира в италианския храм на белкантото като оперен режисьор. Той бе поканен да постави операта „Джани Скики“ от Джакомо Пучини на сцената на Миланския оперен театър „Ла Скала“.  Спектакълът се определя като една „много лична версия“ на произведението, което е показвано и през 2008г. в Лос Анджелис с участието на Пласидо Доминго. Оперната постановка ще се играе от 6 до 19 юли под диригентството на унгареца Адам Фишер. Баритонът Амброджо Маестри и студенти от Академията на „Ла Скала“ ще си партнират на сцената.

„Бях любопитен да видя как студентите превъзмогват трудностите в интерпретацията на една комична опера. Останах изключително впечатлен“, споделя Уди Алън на среща със световните медии. „Те свършиха невероятна работа, изпълниха операта така, както аз пожелах и както Пучини я е замислил“, допълва  83-годишният кинотворец.

„Не знаех дали ще бъда способен да режисирам такъв спектакъл, правил съм кино и малко театър“, признава Алън.  Създателят на филмови шедьоври като „Манхатън“ и „Ани Хол“  счита, че „е много по-различно от киното. На певците им харесва да изпълняват всичко с невероятна енергия“. По думите му, „решихме да направим една продукция, която е вдъхновена от неореализма в киното на 50-те с първите филми на Федерико Фелини“.

„Имах едно много добро място в Линкълн център в Манхатън“, спомня си Уди Алън. Като почитател на операта, той споделя, че никога не е успявал да види последното действие, тъй като се е налагало да си тръгва по-рано. „Бих искал една вечер, в която да гледам само финала на оперите, за да видя всичко онова, което съм пропуснал“, заявява режисьорът с чувство за хумор.

След премиерата в „Ла Скала“, Уди Алън заминава за Сан Себастиан, Испания, където продължава снимките на нова романтична комедия с участието на Кристоф Валц, Джина Гершон и Луи Гарел. Филмът ще бъде посветен на града и следва режисьорската линия на филмите „Вики Кристина Барселона“ от 2008г. и „Полунощ в Париж“ от 2011г.