Последният албум на Елмира Дърварова звучи днес в eфира на Класик ФМ и в Карнеги Хол

Последният албум на Елмира Дърварова звучи днес в eфира на Класик ФМ и в Карнеги Хол

С китайския пианист Жен Чен

Последният звукозаписен проект на българската цигуларка Елмира Дърварова и китайския пианист Жен Чен ще бъде представен в престижната Карнеги хол- Ню Йорк. Албумът включва интеграла от Брамсовите сонати за пиано и цигулка (Op. 78, 100, 108 и Scherzo от F.A.E Sonata). Това са монументални произведения, които вдъхновяват и интригуват камерните музиканти, както и най-ревностните почитатели на класическата музика. Записите са един нов поглед върху тези важни произведения, които поставят композитора на първо място, позволявайки на музикантите да изпълнят изискванията му в партитурите. С диференцирани фрази и темпа, Дърварова и Чен преоткриват Цигулковите сонати на Брамс по съвсем различен начин. Албумът се появи на европейския музикален пазар на 1 февруари 2019г. под знака на Сони и получи многобройни положителни рецензии. Звукозаписната компания подкрепи турнето на двамата музиканти в Европа, Азия и Америка, чиято кулминация предстои на 3 юли 2019г. в Карнеги Хол, като залата е отдавна разпродадена. В програмата Дърварова и Чен са включили цигулковите соната № 1 в сол мажор, оп. 78, соната №2 в ла мажор, оп.100 и соната №3 в ре минор, оп.108, както и Скерцо в до минор "Sonatensatz".

Номинираната за „Грами“ и носителка на Златен медал на Глобалните музикални награди през 2017 и 2018г. Елмира Дърварова предизвика сензация, превръщайки се в първата и единствена досега жена - концертмайстор в историята на Метрополитън опера, Ню Йорк. Като водач на оркестъра, тя е свирила с най-великите диригенти на нашето време, включително легендарния Карлос Клайбер. Определяният като „блестящ“ /списание Fanfare/ пианист-композитор Жен Чен  е носител на няколко награди. Има изяви като солист и камерен музикант в САЩ и Китай и е свирил в зали като Stern Auditorium, Weill Recital Hall на Карнеги хол, Линкълн център и Китайския национален център за сценични изкуства.

Последната изява на Елмира Дърварова на българска сцена бе на 22 юни 2019г. в Софийската градска художествена галерия със съпруга й, валдхорнистът, работил дълги години във Филаделфийския оркестър и Нюйоркската филхармония Хауърд Уол. Рециталът се проведе в рамките на първото издание на фестивала „Камералия“, организиран от пианиста Людмил Ангелов. 

В предаванията на Класик ФМ радио днес ще прозвучат премиерно част от новите записи.